Sport

2017.04.20. 09:27

HARMADIK FÉLIDŐ - A sava, a borsa, és Kassai Viktor

Alaposan fellángoltak az indulatok a Real Madrid-Bayern München labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőt követően.

Horváth Gábor

A sportsajtó jelentős része felült a szidjuk a játékvezetőt hullámra, ami nem csoda, hiszen a bíró tevékenysége mindig potenciális bulvársztori a futball világában. A madridi mérkőzésen honfitársunk Kassai Viktor fújta a sípot, az első számú magyar sporttárs kapott hideget-meleget, elsősorban az alulmaradó német fél volt igen kritikus. Szó, mi szó Kassai és csapata nem vezette hibátlanul a meccset, s természetes az is, hogy az elkövetett a bakik a vesztes szemében óriásira nőnek egy kiélezett csatát követően.

Azt gondolom, ezúttal nem is annyira Kassaiék hibái az érdekesek, hanem az a reakció, amely ezeket felhasználva (sokszor felnagyítva) újabb és újabb technikai újítást követel a labdarúgásban.

Én az ellenzőkkel értek egyet, és nem elsősorban azért, mert a foci a világ egyik legegyszerűbb csapatjátéka, amely nyilvánvalóan megsínylené, ha a játéknak több szintje (változata) jelenne meg az elérhető (előírt) technológia függvényében. Magyarul: mások lennének a szabályok, keretek falun, a grundon és a BL-ben, vagy a világbajnokságon. A szegényebb területeken és a gazdagabbaknál.

Ez nem feltétlenül volna előnyös, de az igazi veszélyt mégsem itt érzem. Milyen lenne, ha sosem hibázó robotok vezetnének meccset? Olyan dolgok tűnnének el a pályáról egy csapásra, amelyek gyökeresen hozzátartoznak a játékhoz. Minden ítéletet rezzenéstelen arccal tudomásul vevő játékosok futkosnának a labda után. Nem lenne értelme reklamálni, időt húzni, játékvezetővel összekacsintani, vagy ordítani. Jó dolog a gólvonal-technológia, na de hogyan mondaná meg egy gép, hogy mi a sárga és mi a piros? Mi a szándékos és a vétlen, mi csibészség és az alattomosság?

A bíró tevékenysége a játék savához-borsához tartozik. Olykor picit csípős persze, néha lenyelhetetlen, azonban szerves része a focinak. Ha kivesszük, másik sportág születik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!