Sport

2016.01.27. 16:47

Harakirit emlegetett Dusebajev! Nem leszünk ott Rióban!

Wroclaw – Szégyenteljesnek nevezte Talant Dusebajev a magyar csapat teljesítményét Svédország ellen. Azt mondta, szerencse, hogy nem japánok, mert ez után az Eb után harakirit kéne elkövetniük. Újabb hatmatgyenge játék és fiaskó Svédország ellen, vagyis biztosan nem leszünk ott Rióban!

B. Virág Rita

Svédország-Magyarország

22:14 (10:7)

Wroclaw, 2000 néző. V.: Stark, Stefan (románok). Svédország: Anderson – Zachrisson, Jakobsson 3, Konradsson 2, Nielsen, Östlund 5, Kallman 2. Csere: Petersen 2 (2), Karlsson. Nilsson A. 1, Nilsson L. 5, Ekberg 1, Stenmalm 1. Szövetségi kapitány: Staffan Olsson. Magyarország: Mikler – Pásztor, Ancsin 1, Schuch 1, Borsos, Nagy K., Iváncsik 1. Csere: Bartucz (kapus), Jamali, Bánhidi, Hornyák 3 (2), Nagy L. 2, Faluvégi, Bodó 5, Zubai, Gazdag 1. Szövetségi kapitány: Talant Dusebajev.

Kiállítások: 10, ill. 2 perc.

Hétméteresek: 2/2, ill. 4/2.

Kapufákkal kezdődött a középdöntő utolsó találkozója, majd Iváncsik hagyott ki egy hétméterest, de a kipattanóból Schuch vezetést szerzett Magyarországnak a 4. percben. Majd Konradsson duplájával 2:1-re alakult az állás.

Hornyák egyenlített hétméteresből, aztán Petersen büntetője talált utat a magyar kapuba (3:2).

A mieink támadójátéka eléggé akadozott, s ezen Nagy László érkezése sem segített. Kallman ziccere után pedig háromra nőtt a különbség (13. perc: 5:2), s Dusebajev edző azonnal időt is kért.

Schuch Timuzsin (j) és a svéd Johan Jakobsson az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 2. csoportjában vívott Svédország - Magyarország mérkőzésen a lengyelországi Wroclawban 2016. január 27-én. MTI Fotó: Kovács Anikó

Bodó szépített, ám a svédek könnyedén zilálták szét újra a mieink védelmét (16. perc: 6:3).

A sárga mezes rivális jól csalta az időt, így hiába került emberelőnybe együttesünk, nem tudott élni vele, már kiegészült az ellenfél, amikor Hornyák megszerezte első akciógólját, majd újra hetesből már három találatnál tartott.

Rengeteg technikai hiba miatt, hiába mutatott be két remek bravúrt is Mikler, nem tudott közelebb férkőzni a magyar együttes Svédországhoz (24. perc: 7:5).

Egyik csapat sem játszott túl jól, ám a svédek így is biztosan tartották a három gólos különbséget.

Lukas Nilsson átlövésével indult a második felvonás, s hiába zúgott a nézőtérről rendületlenül, hogy „Hajrá Magyarország!”, a mieink fásultan, lendület nélkül és ami a legszomorúbb, hitehagyottan kézilabdáztak.

A svédek viszont becsülettel mentek előre, nem nyújtottak kiemelkedőt, de mégis fokozatosan nőtt a különbség (36. perc: 14:8).

Hihetetlen volt, milyen gyermeteg bakikat vétettek a mieink, még emberelőnyben is a svédek voltak eredményesek. Semmilyen tartást nem mutattak a Dusebajev-tanítványok.

Nagy László próbálkozott, két góljával kilencről hétre csökkent a hátrány (42. perc: 17:10).

Faluvégi Rudolf (b) és a svéd Tobias Karlsson az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 2. csoportjában vívott Svédország - Magyarország mérkőzésen a lengyelországi Wroclawban 2016. január 27-én. MTI Fotó: Kovács Anikó

Anderson kapus hetes védésével – Gazdag hagyta ki – indult az utolsó tíz perc. Bodó bombáját szerencsére már nem tudta hatástalanítani a svéd hálóőr (19:12).

Bodó szép gólokat szerzett, Bartucz megfogott mindent, amit csak lehetett, azonban ez kevés volt az üdvösséghez (58. perc: 21:14).

Nagy László (b) és Schuch Timuzsin az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 2. csoportjában vívott Svédország - Magyarország mérkőzésen a lengyelországi Wroclawban 2016. január 27-én. A magyar válogatott 22-14-re kikapott a svédektől, ezzel eldőlt, hogy a csapat biztosan lemarad a riói olimpiáról. MTI Fotó: Kovács Anikó

A végén még Stenmalm iratkozott fel a góllövők közé, így 22:14-gyel zárult a találkozó.

Ezzel eldőlt, hogy Magyarország nem lehet ott a riói olimpián. Az ötkarikás játékok történetében még sosem fordult elő, hogy sem a nőknél, sem a férfiaknál nem indíthat hazánk kézilabda csapatot.

Nyilatkozatok:

Talant Dusebajev: - Ha olyan emberek lennénk, mint a japánok, akkor most harakirit kellene elkövetnünk. El sem tudom képzelni, hogyan lehet ilyen szégyenben élni.

Nagy László csapatkapitány az M4 Sportnak úgy fogalmazott, támadásban nem tudtak olyan eredményesen játszani egy agresszív védelem ellen, mint egy nappal korábban, a spanyolok ellen, a svédeket nem tudták átjátszani. 

"Nem sok jót hozott ez az Európa-bajnokság, lemaradtunk az olimpiáról. Sok fiatallal vágtunk neki az Eb-nek, még rengeteget kell dolgoznunk, ilyen szintű meccseket megélni" - fejtette ki Nagy László, aki hozzátette: jós lenne, ha tudná, mit hoz a jövő.

"Jó lett volna egy kicsikét szebben zárni. Le kell vonnunk a következtetéseket, tanulnunk kell, építeni a csapatot, és menni tovább" - nyilatkozott Iváncsik Gergő. Emlékeztetett: a válogatott volt már hasonló helyzetben, amikor lentről kellett megkezdenie a visszakapaszkodást az elitbe, s lehet, hogy ez vár erre az együttesre is. - "Időt kell hagyni a csapatnak, ami mindig nehéz, mert sokszor nincs idő, türelmetlenek az emberek, de bízunk benne, hogy lehet jobb ez a csapat."

"Még egy kis pihenőidőt kérni is nehéz, nem hogy még erről beszélni. Le fogok ülni, át fogom gondolni a dolgokat" - felelte Iváncsik az esetleges visszavonulására vonatkozó riporteri kérdésre, s elmondta: sok minden megfordult a fejében, mielőtt kiutaztak az Eb-re, de egyelőre nem akar a visszavonulásról beszélni. - "Szeretnénk megköszönni azoknak a szurkolóknak, akik kikísértek minket ide, és az elejétől a végéig itt voltak velünk." - tette hozzá.

"Nagyon magas ez a szint, jó tanulópénz volt, főleg a fiatalok számára, akiknek ezt át kellett élniük" - mondta Zubai Szabolcs, majd hozzátette: szerinte mindenkinek meg kell fogalmaznia, hogy mi az ő felelőssége a szereplésben, s ezt fel kell vállalnia. - "A tehetetlenségnél számomra nincs rosszabb. Amikor az ember akar segíteni a csapaton, de nem tud." - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!