Sport

2017.08.23. 17:00

A mozgás volt a Gyulafirátóton élő Csanádi Jánosné Magdolna gyógyszere

VESZPRÉM Nem gyűjtök gyógyszerre, inkább a sportra gyúrok - szögezi le jókedvvel a Veszprém-Gyulafirátóton élő Csanádi Jánosné Magdolna volt rendőrségi dolgozó, aki a 65-69 éves korcsoportban a FINA masters világbajnokságon kitűnő eredményeket ért el augusztus 7-20. között Budapesten és Balatonfüreden.

Kovács Erika

- Inkább a sportba fektetem az összes energiámat és a lehetőségekhez mérten a pénzemet is, mint orvosi rendelőben üljek és gyógyszert szedjek! - így indítja a beszélgetést jókedvvel, kitörő energiával Csanádi Jánosné Magdolna, aki 1969-1996 között dolgozott a rendőrségnél, rendőr törzszászlósként ment nyugdíjba, a Veszprémi Rendőrkapitányság akkori közlekedési igazgatási csoportját vezette. Felidézi, a világbajnokságon a 65-69 éves korcsoportban 100 méteres mellúszáson 3. helyezést ért el, 200 méteres mellúszáson 3. lett, a nyílt vízi három kilométeres úszásban 6., négyszer ötven méteres gyorsváltóban negyedik, négyszer ötven méteres vegyes váltóban pedig hatodik helyen végzett.

A szenior úszást 2009 tavaszán kezdte el, és ősszel már versenyzett. Azóta is a világ- és Európa-bajnokságokon dobogós, illetve élvonalbeli helyezéseket ért el. Magdolna így folytatja: ő nem várja azt, hogy a betegség megtalálja, illetve melegítse a széket egy orvosi rendelő várójában! Inkább a megelőzésre figyel és sportol! Aztán, ha bármi baja van - mert neki is van problémája, csak ez eltörpül a feladatai, céljai mellett -, inkább mozog, tornázik.

- Ez látszik is, hiszen nyolc hónapi betegség után is fel tudtam állni, részleges izomszakadás volt a karomban! - fogalmaz. Mint mondja, felépülésében a háziorvosi ellátás mellett rengeteget számított a mozgás, a kitartás és akaraterő, amiben szintén nagy szerepe van a sportnak. Felidézi, az úszást 12 éves korában kezdte el Orosházán, ahol egy 18 méteres medencében úszott télen, tavasztól őszig pedig a gyopárosi tó friss-hideg vizében - ahogy fogalmaz - edződött.

Csanádi Jánosné büszkén emelte fel a világbajnokságon a nemzeti színű zászlót, melyen lakóhelye is látható volt
Fotó: család

Aztán általános iskolában kézilabdázott, majd választás elé állította akkori edzője. Hogy miért az úszást választotta? Azt mondja, "gyerekkorban is jöttek a sikerek, talán azért".

- Kemény munkával eljutottam 1967 és 1972 között a válogatott szintig, majd abbahagytam a versenyzést, amit 45 év után kezdtem újra. Addig dolgoztam és gyerekeket neveltem, a sport kimaradt az életemből - sorolja az előzményeket. Magdolna manapság heti három alkalommal jár edzésre, amikor nagy versenyek vannak, akkor naponta. A vb-re edző segítségével készült. Vallja, felkészülés közben sokszor bizony nagyon elfáradt, de azzal, hogy nem egyedül készült, sok energiát, biztatást kapott. Naponta az edzéseken körülbelül 2,5 kilométert úszott, különböző intenzitással. Azt mondja, büszkeséggel töltik el a világbajnokságon szerzett eredményei, ahol 90 ország, 2144 egyesületének 6395 sportolója vett részt, ennyi ország még egyetlen világbajnokságon sem szerepelt.

- A sport kitartásra nevel, megtanuljuk azt, hogy könnyen semmit soha nem adunk fel az életben! Mindamellett, ami az én koromban a leglényegesebb dolog, hogy kisebb betegségekre nem figyelek, nem futok rögtön az orvosi rendelőbe, az előttem álló feladatoknál pedig a megoldást keresem, a kihívás is edzi az embert. Ilyenné teszi az embert a sport - jegyzi meg Magdolna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!