Sport

2016.04.26. 17:40

Foci és bocsa

Csabrendek - Regionális labdarúgó- és bocsaversenyt rendezett a Magyar Speciális Olimpia Szövetség szombaton a darvastói foglalkoztató intézet területén.

Penk Tímea

Marton Gergő, a szövetség labdarúgás-szakágvezetője elmondta, hogy kiemelkedő számban érkeztek játékosok az idei versenyre.

- Az egyesített labdarúgótornán fogyatékos és ép sportolók játszottak egy csapatban. Két pályán kilenc csapat versenyzett, amelynek tagjait életkor, nem és főleg képesség szerint osztottuk be, hogy mindenkinek sikerélménye lehessen - mondta Marton Gergő, aki a zsirai fogyatékosotthonban dolgozik fejlesztőpedagógusként, a szövetség labdarúgószakágát pedig két éve vezeti. Évente kilenc versenyt rendez a szövetség fogyatékos sportolóknak, de más sportprogramokra is beneveznek.

Marton Gergő, az egyik szervező, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség labdarúgás-szakágvezetője Fotó: Penk Tímea

Havasi Gábor, a szövetség bocsaszakágának a vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy ez egy közkedvelt sport az értelmi fogyatékosok között.

Az Olaszországból származó játék lényege, hogy a nagy golyót minél közelebb kell gurítani a kis golyóhoz. Lehet versenyezni egyénileg, párosan vagy csapatban is. Fontos a koncentráció, a kézügyesség, a mozgáskoordináció.

- Közel hatvanan jelentkeztek az idei játékra, ami meghaladja az előző évek versenyzőinek a számát. Hasonló játékerejű tagokból álltak össze a divíziók. A csapatok két épített és két mobilpályán játszottak - számolt be Havasi Gábor, aki testnevelő tanári végzettséggel nyolc éve dolgozik fejlesztőpedagógusként a darvastói foglalkoztató intézetben, illetve a szövetség bocsaszakosztályát két éve vezeti. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség regionális labdarúgótornájának első divízióját a szentgotthárdi csapat nyerte. Második lett a szigetvári Horizont SE I. csapata, harmadik a zsirai vendégek, negyedik a Darvastó I. csapat.

A második divízió legjobbja a szigetvári Horizont SE II., második Csákánydoroszló, harmadik az érdi Fogócska SE, negyedik Magyarszerdahely, ötödik Darvastó II. csapata.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség regionális bocsatornáján a hölgyek legerősebb divíziójában első helyezést ért el Varga Ágnes Veronika, a DASZ SE játékosa. Második Rózsa Irén, harmadik Tóka Lászlóné, negyedik Gyöngyösi Erzsébet, mindhárman a Tömegsport Klub Zsira tagjai.

A férfiak első divíziójának első helyezettje Horváth Zsolt, második Pál András, mindketten a DASZ SE játékosai. Harmadik Bencze József, negyedik Gerócs László, ötödik Pálinkás József, ők a Szerdahelyi SE tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!