Sport

2015.07.29. 10:37

Férfiakhoz hasonlóan - Beszélgetés a magyar női válogatott szövetségi kapitányával

Balatonfüred - Aki szombaton, vagy jövő hétfőn ellátogat a balatonfüredi labdarúgópályára, első kézből tapasztalhatja meg, hol tart a magyar női labdarúgás.

Horváth Gábor

Legalábbis ami a válogatottat illeti, a III. Balaton-kupa felkészülési tornán a magyar nemzeti csapat mellett Szlovákia, Fehéroroszország és Lengyelország legjobb női futballistái szerepelnek.

- Két dolgot szeretnénk elérni az előttünk álló tornán - reagált érdeklődésünkre Markó Edina, a magyar női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

- A Balaton-kupa fontos állomása az őszi Európa-bajnoki selejtező előtti felkészülési időszaknak, ugyanakkor még sosem sikerült első helyen végeznünk Balatonfüreden, így a gyakorlás mellett az is hajt minket, hogy megszakítsuk a negatív sorozatot és eredményesek legyünk.

A magyar csapat két évvel ezelőtt negyedik lett, tavaly pedig a harmadik helyen zárta a nyári felkészülési megmérettetést. Az idei torna elődöntőjében, szombaton (16.30) Szlovákia lesz a mieink ellenfele. A másik ágon a lengyelek és a fehéroroszok 14 órától játszanak.

A tavalyi balatonfüredi tornán szereplő csapat, idén végre döntőt játszana a magyar válogatott Fotó: Zwicker Tamás

- Szlovákia komoly erőt képvisel, tele van légióssal, remek felmérő lesz számunkra. Szeretnénk fináléba jutni, ha sikerült, valószínűleg a lengyelekkel játszhatunk nyilatkozta Markó Edina. A döntőt hétfőn 16.30, a bronzmeccset 14 órás kezdettel tartják.

A szakember elárulta, a Szerbiában edzőtáborozó Ferencváros játékosai csak vasárnap csatlakoznak a kerethez. Nekünk is fontos, hogy a Fradi jól szerepeljen a BL-selejtezőben, ez a játékosok és a női labdarúgás érdeke. Segítjük egymást a klubokkal, hiszen egymásra vagyunk utalva.

A szövetségi kapitány kérdésünkre megjegyezte: jó lenne, ha a magyar bajnokság erősebb volna és meg tudná tartani a legjobbakat, ugyanakkor az sem hátrányos, hogy a válogatott magja nívós külföldi pontvadászatokban szerepel. Ráadásul csapatuk kulcsjátékosaként.

- A női futball folyamatosan lép előre, de idén robbanásszerű fejlődés volt tapasztalható. Gyorsabb, dinamikusabb, látványosabb lett a játék, ami elsősorban az újabb edzésmódszereknek, valamint a profibb körülményeknek köszönhető. Mindig ódzkodtam a férfi futballal való összehasonlítástól, hiszen a fizikális különbségek adottak, de az idei vb-n olyan meccseket láthattunk, amelyek a férfiaknál is megállták volna a helyüket.

S hol tart ebben a magyar női foci?

- Jelenleg a középmezőnyhöz tartozunk, de jó esély van rá, hogy felzárkózzunk. Nincs akkora leszakadás, mint a férfiaknál. most negyvenedikek vagyunk a világranglistán, szerintem reális cél a 20. hely környékének megcélzása. Ehhez sokat kell dolgozni, kihozni a maximumot a játékosainkból. Jó labdarúgóink vannak, sajnos egyelőre még nem túl sokan, de bízunk benne, hogy a jövőben ez a szám is növekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!