Sport

2015.06.26. 18:24

Felfelé haladnának

Ugyan az előzetes várakozásoknak nem tudott megfelelni a csapat, a kosárlabdázók mégsem keseregnek. Inkább előre tekintenek, és már építik a jövő évi együttest.

B. Virág Rita

Zaklatott évet tudhat maga mögött a Hoya Pannon Egyetem Veszprém alakulata. Meglehetősen erős kerettel vágott neki a 2014/15-ös bajnoki szezonnak, azonban nem sikerült a célokat megvalósítani, nem jutott be a felsőházba. Az évad közben ráadásul edzőváltáson is átesett a csapat, februárban Petőfi Áront Mérész Csaba edző váltotta a kispadon. Az idény közben jöttek-mentek a játékosok, Farkas Attila például visszatért az A csoportos Körmendhez, s hiába érkeztek többen, az ő kiesése nagyban befolyásolta a társaság teljesítményét. Ahogy az is, hogy idegenben, Farkassal együtt is, csak elvétve tudott nyerni a bakonyi gárda, így végül a tizedik helyen fejezte be a versengést.

- Nem volt könnyű a helyzet, Áron távozása után mind védekezésben, mind támadásban igyekeztünk változtatni. Egységesebbé váltunk, s valamivel felszabadultabb lett a csapat - kezdte Mérész Csaba szakvezető féléves értékelőjét. Sajnos a négy közé jutás a végén már nem a mi kezünkben volt. Jól emlékszem azokra a percekre, amikor nyertünk Pécsen, és aztán ültünk az öltözőben, várva a riválisok eredményeire, vajon nekünk megfelelően alakultak-e a meccsek vagy sem. Szerintem a felsőházi szereplés azért sem jött össze, mert idegenben egy fontos mérkőzést sem tudtunk hozni. Az is csoda volt, hogy az utolsó fordulóig életben tudtuk tartani a reményeinket - összegzett a tréner.

A rájátszásban aztán négy hibátlan csata után az utolsó kettőt elbukta a Hoya a Honvéd ellen, s ezzel lett tizedik.

A szezont lezártnak tekinti Mérész edző, és már a következő évadra koncentrál, amelyet jóval erősebb állománnyal kezdhet meg.

- A keret kialakításakor arra törekedtem, hogy minden poszton bevethető legyen két azonos képességű játékos. Kiderült, a szövetség az 1995-ös születésű fiatalok szerepeltetését írja elő, így Novák Patrik mellé szeretnék egy alsó posztos játékost, egy centert, illetve egy irányítót is. Az lenne a jó, ha a fiatalok is megharcolnának a csapatba kerülésért, ha nem vennék készpénznek, hogy úgyis ott lesznek - magyarázta a szakvezető.

Mérész Csaba edző (középen) úgy fogalmazott, lezárták az előzőeket és már a jövőre koncentrálnak. Fotó:Penovác Károly

Annyi már bizonyos, hogy Nagy Róbert és Fekete Csaba másutt folytatja pályafutását.

Naményi Miklós, az egyesület ügyvezetője arra a kérdésre, hogy csalódásnak ér-zi-e a tizedik helyezést, azt válaszolta, célokat tűztek ki, amelyek nem biztos, hogy a valóságnak megfelelőek voltak. Első teljes évét töltötte el vezetőként a klubnál, a hibáiból igyekszik tanulni.

Lépésről lépésre építkezünk, fejlesztjük az utánpótlást, a felnőttcsapatot. A legfontosabb azonban, hogy az egyesület jó úton halad.

Az NB I/B-s férfialakulat mellett a Veszprémi Utánpótlás Kosárlabda Egyesület (VUKE) foglalkozik az utánpótlás-neveléssel. Naményi Miklós elmondta, a jelenlegi U18-as korosztályt már az U21-es bajnokságban is versenyeztetik majd, s az idén kimagaslóan szereplő U11-es korosztályt sikerült egyben tartani. Jó hír, hogy rajtuk kívül két korosztályban dolgoznak a fiatalokkal 9 éves kortól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!