Sport

2013.06.14. 10:49

Fejlődési folyamatok a Fürednél

A tavalyi bronzérem után ezúttal csak a hetedik hely jutott a Balatonfüredi KSE NB I-es férfi kézilabda együttesének.

Napló sport

Azonban ha nem a puszta számok oldaláról nézzük a szereplést, akkor megállapíthatjuk, jó úton járnak a tó partján, hiszen az új, megfiatalított csapat rengeteget fejlődött a magunk mögött hagyott idényben. 

- Az idény elején több fronton is helyt kellett állnunk, ami bizony nem mindig sikerült, tekintve, hogy nemcsak jelentősen átalakult a keretünk, hanem sorra sújtottak bennünket a különböző sérülések - kezdte évértékelőjét Sótonyi László, a balatonfüredi kézisek mestere. 

A bronzérmet szerzett füredi gárdát négy meghatározó játékos hagyta el, Szöllősi Bence Pécsre igazolt, Salamon Ádámmal, a szlovák Alexander Ivanovval nem sikerült megállapodni a szerződésük hosszabbításáról, míg Maxim Butenkotól mindenképpen meg akart válni a klub. Ráadásul a felkészülés kezdetén még azt sem lehetett tudni, hogy a horvát Josip Sandrk visszatérhet-e kölcsönbe Füredre, vagy marad az MKB Veszprém színeiben.

 

Sótonyi magyarázza a taktikát, a két rutinos róka Kis és Pásztor között az ifjú Zdolik hallgatja a mestert (Fotó: Orosz Péter)



- Megfiatalított, átalakított kerettel vágtunk neki az alapozásnak és a szezonnak is. A tavalyi lendület nagyjából október közepéig vitt minket előre, de közben megsérült Tombor, Kis Ákos, Zdolik, Rio, és Sandrk is. Próbáltuk toldozni, foltozni a réseket, de törvényszerű volt, hogy a végtelenségig nem bírjuk a hármas terhelést, hiszen nemcsak a bajnokságban, hanem a kupában és a nemzetközi porondon is helyt kellett állnunk. Be is következett, amitől tartottunk, megtorpantunk és ebből a gödörből a decemberi zárásig ki sem tudtunk kecmeregni - magyarázta a szakvezető.

Hozzátette, egyáltalán nem úgy tervezték, hogy a sok fiatalt egyből a mély vízbe dobják, azonban nem volt más választás. Az ifjak közül pedig nem mindenki tudott megfelelni a magas elvárásoknak, s előfordult, hogy a BKSE olyan felállásban lépett pályára, ami nem ütötte meg az NB I-es szintet. Sótonyi László úgy fogalmazott, a lehető legjobbkor jött a szünet, össze is szedték magukat februárig. A pihenő idő alatt igazolták le Grigorevet, akivel jó üzletet kötöttek, hiszen átlagban négy-öt gólt képes hozni, s több fiatal is lendületbe jött, felnőtt a feladathoz, így a tavasszal már sokkal acélosabb Füreddel találták szembe magukat az ellenfelek. 

- Sajnos az alapszakaszból hátralévő fordulók már kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy visszaküzdjük magunkat a hat közé. A rájátszást pedig szépen lehoztuk, ki is lógtunk abból a társaságból fölfelé. Összességében azonban nem felemásra értékelném az idényt, hanem azt mondom, egy fejlődési folyamaton mentünk keresztül, s bizony kellett némi idő ahhoz, hogy összeérjen a társaság - közölte az edző.  

Sótonyi László kiemelte még, az élvonalban sehol másutt nem szerepelt ennyi fiatal a felnőtt csapatban, mint a BKSE-nél, s ez bizony mindenképpen figyelemre méltó és követendő példa. Az már bizonyos, hogy a fürediek július 22-ig kaptak szabadságot, ám valamennyi játékost házi feladattal engedtek útjára. Az alapozáskor megint kissé foghíjas lesz a keret, mert a junior világbajnokság és az ifjúsági Európa-bajnokság miatt több válogatott játékos is hiányozni fog. 




Nyolc találat a világválogatottban

Az MKB Veszprém KC-tól búcsúzó Carlos Perez búcsúmérkőzésére a fürediek csapatkapitánya, Pásztor István is meghívást kapott. A 42 esztendős klasszis korábban egyszer már szerepelt a világválogatottban, de most a korábbi játékostárs tiszteletére ismét meghívták a legjobbak közé, ahol nagyszerű játékkal nyolc gólig jutott. - Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen illusztris társaságban léphetett pályára csapatkapitányunk - húzta alá Sótonyi László. - Természetesen ez mindnyájunknak, személy szerint nekem, mint az edzőjének is, a csapatunknak, a klubnak is óriási büszkeség, hiszen öregbítette a fürediek hírnevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!