Sport

2017.08.11. 14:40

Fanni ötödik lett a junior nyílt vízi Európa-bajnokságon

ÚSZÁS Nemzetközi versenyen is képviselte magát a Rája-klub. Kun-Szabó Fanni Marseille-ben, a junior nyílt vízi Európa-bajnokságon 5 kilométeren ötödikként ért célba.

Tisler Anna

Farkas András, a klub vezetője és csapata februárban tért vissza Ajkára, hogy az új uszodában folytassa a munkát. A klubnak 15 versenyzője van. A csapat közel 40 tagú. A versenyzők tagjai az országos válogatottnak, a Jövő bajnokai és Heraklész bajnok program tagjai. A fiatalabbak között is van több tehetség, ilyen Palkovics Adél és az egyik legsikeresebb "rája", Szóka Júlia húga, Bíborka. A nyár sem telt versenyek és érmek nélkül. A Kecskeméten rendezett gyermek országos bajnokságon Nagy Nikoletta két bajnoki címet szerzett, 400 méter vegyesben és 200 méter pillangóban bizonyult a legjobbnak. Szóka Júlia 800 méter gyors-úszásban ezüstérmet szerzett, Szabó Dávid másodpercekkel csúszott le a dobogóról, 400 és 1500 méteren is a negyedik lett. A miskolci Cápa korosztályos országos bajnokságon, ahol a 10-11 évesek versenyeztek, Palkovics Adél 200 méter pillangóúszásban ezüst-, 400 méter vegyes úszásban bronzérmet szerzett. A kislány edzője Bujna Lilla.

A tehetséges Palkovics Adél és edzője, Bujna Lilla Fotó: A szerző

Farkas Andrástól megtudtuk, az úszás népszerű sportág, sokan űzik azt, így komoly munka vár azokra, akik a legjobbak közé akarnak kerülni. A gyerek és sokszor a család számára is lemondással és áldozatvállalással jár. Nagy Nikoletta és Szabó Dávid Komáromból, Farkas Dóra Győrből érkezett Ajkára úszni. A család albérletben lakik, a szülők állást változtattak, Ajkán dolgoznak. A lakás bérleti díját nem egyszerű kigazdálkodni, de gyermekük jövője érdekében vállalták. A versenyzők naponta 8-14 kilométert úsznak, felkészülési idényben többet, verseny előtt kevesebbet. Naponta két edzésük van, reggel 6 órától fél nyolcig, majd délután fél háromtól két órát, amit szárazedzés követ. Az úszók egy része magántanuló, aki viszont nem, ő edzésről rohan az iskolába, majd órák után vissza az uszodába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!