Sport

2015.09.03. 11:54

Ez csak sport! - Az erdélyi focista óvatos rajtot vár a magyar-román mérkőzésen

Ajka – Eljött a nagy nap, a magyar labdarúgó-válogatott Romániát fogadja Európa-bajnoki selejtezőn. Lapunk az FC Ajka magyar-román kettős állampolgárságú futballistájával, Pákai Gergővel hangolt a derbire.

Horváth Gábor

– A magyar és a román labdarúgó-válogatott mérkőzését sokan nézik politikai oldalról, ellenségeskednek, de az intelligensek tudják, hogy ez nem más, mint sport – reagált érdeklődésünkre Pákai Gergő.

Az NB II-es FC Ajka kiváló labdarúgója, csapatkapitánya az erdélyi Tasnádról származik, elmondta, náluk otthon sosem volt vita a két nemzet képviselői között.

– Nálunk a népesség 30-40 százaléka magyar és nincs ellenségeskedés. Magyarok és románok megpróbálnak normálisan együtt élni, nincs is más választásuk. Persze kisebb piszkálódások akadnak, de ez természetes.

Pákai Gergő (zöld mezben balra) szerint két hasonló képességű együttes csap péntek este össze (Fotó: Penovác Károly)

Pákai Gergő úgy gondolja, a péntek esti mérkőzés nagyjából egyenlő erők küzdelme lesz.

– Kicsit túl van értékelve ez a mai román csapat. Az igazság az, hogy több játékosuk is sérüléssel bajlódik, illetve húzóemberek játszanak az arab világban, ahol még nem kezdődött el a bajnoki szezon. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a románok biztosan nem ijednek majd meg húszezer embertől.

A 31 esztendős futballista szerint Románia nyugodt, óvatos játékot mutat majd be a Groupama Arénában.

– A meccs eleje valószínűleg a tapogatózásról szól majd, aztán a magyar csapatnak valamennyire ki kell nyílnia. A románok biztosan nem kockáztatnak, ha nem muszáj. Az iksz jó nekik, arra fognak játszani.

Az összecsapás körüli hangulattal kapcsolatban Pákai Gergő megjegyezte: örömteli, hogy a magyar futballnak egyre nagyobb a társadalmi támogatottsága. – Aztán nehogy az legyen, hogy túlzásba visszük a felhajtást, majd jön a csalódás! Persze igazából a fontos az, hogy az emberek a csapat mögött állnak. Olvasgattam a román sajtót és szintén örömteli, hogy kevés kivételtől eltekintve mindenki azt hirdeti: jusson ki mindkét együttes a franciaországi Európa-bajnokságra.

A Magyarország–Románia Eb-selejtező péntek este 20.45-kor kezdődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!