Sport

2017.08.22. 17:20

Európa-bajnoki futam: hét magyar versenyzőért szoríthatunk a nyirádi viadalon

Tizenhat ország nyolcvankét versenyzője nevezett a nyirádi autókrossz Európa-bajnoki futamra, amit a hétvégén rendeznek meg a Veszprém megyei pályán.

B. Virág Rita

A nyirádi autókrossz- és ralikrosszpályát nem véletlenül tartják a földkerekség egyik legjobb pályájának. Még 2013-ban a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a világ legjobb pályája címmel jutalmazta meg.

Ezen a hétvégén, augusztus 25. és 27. között a FIA Autocross Európa-bajnokság hetedik futamát bonyolítják le a helyiek által csak vörös katlan arénának nevezett objektumban.

Az autókrosszról tudni érdemes, hogy buggyk és zárt kocsiszekrényű autók egyaránt nevezhetnek, utóbbiak megtévesztésig hasonlítanak a hagyományos raliautókhoz.

A "vasszöcskék”, úgynevezett buggyk igen látványos versenyt vívnak majd a meglehetősen technikás és nehéz, murvás pályán
Fotó: Cselényi Balázs

A közönség által csak "vasszöcske" névre keresztelt autók számára 1981-ben írták ki az első országos bajnokságot, azóta töretlen a népszerűsége. Hazánk már két Európa-bajnokkal is büszkélkedhet, Kárai Tamás és a junioroknál Szabó Krisztián győzedelmeskedett.

Az idei tízfutamos kontinensvetélkedőn négy kategóriában hirdetnek majd győztest: a Superbuggy, Buggy 1600, Junior Buggy, valamint a Tax nevűekben.

Külön szólnunk kell a juniorokról, ahol 14 és 20 év közöttiek mérik össze tudásukat, általában 600 köbcentis, motorkerékpár motorral hajtott, 140 lóerős, 400 kilogrammos gépekkel. Itt az egyik legnagyobb tehetség ifj. Ábrahám Károly, aki az előző Eb-futamon a csehországi Prerovban is dobogóra állhatott és itt, Nyirádon is esélyes az éremszerzésre.

A kasztnis autók kategóriában Kiss Ádámot kell kiemelnünk, aki a összesítésben a nyolcadik helyen áll, valamint itt versenyzik Vörös László is, aki első Eb-futamán vesz majd részt. A Super Buggy kategóriában döntő esélyes Ábrahám Károly, Klenácz Szabolcs, Tóth Richárd és Istókovits István is.

A nyirádi pálya 1040 méter hosszú, a rajtrácstól eltekintve végig murvás borítású. A depóban az Eb-elő-írásoknak megfelelő feltételekkel, 90-100 versenyzőt és csapatát tudják elhelyezni.

A nyirádi futam után szeptember 8-9-én a mezőny az olaszországi Maggiorában találkozik majd, a kilencedik versenyt pedig Franciaországban, Saint Ignyben rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!