Sport

2016.07.14. 07:52

Litkey Farkas nyerte a 48. Kékszalag versenyt!

Balatonfüred - Történelmi pillanat tanúja lehetett az, aki csütörtök délután kilátogatott a Kékszalag befutójára: a Festipay kenesei csapata, Litkey Farkas vezetésével nyerte a 48. tókerülő viadalt, akinek ez már a tizenkettedik győzelme volt.

B. Virág Rita

Az idei, 48. Kékszalag nem kezdődött túl jó előjelekkel. A csütörtöki rajt előtti éjszaka hatalmas vihar csapott le Balatonfüredre, amelyben több hajó is olyan komoly sérülést szenvedett, hogy nem tudott másnap elindulni a tókerülésen. Akadt például olyan is, aki szerda délután felavatta újonnan megépített katamaránját, majd a kikötőt elhagyva szinte azonnal lecsapott rá az erős szél, és a hajó olyan súlyos károkat szenvedett, hogy aztán nem is lehetett vele versenyezni. Az előzetesen leadott 480 résztvevőből végül 450-en sorakoztak fel a rajtvonalon.

Az idén először a többtestű katamaránok foglalták el a rajtvonal északi felét, így a füredi közönség szinte testközelből láthatta a hullámfaló, ultramodern hajókat.

A rajtpisztoly eldördülését követően a katamaránok azonnal az élre törtek, s a kenesei bójánál már egyértelmű volt a fölényük. Ekkor még Vándor Róbert csapata vezetett az RSM DTM fedélzetén.

(Fotó: Penovác Károly)

Siófokhoz érve már az időrekorder, Józsa Márton volt az élen a Fifty-fiftyvel, de ott lihegett a nyomában Litkey Farkas a Festipayjel, Vándor Róbert és Kaiser Kristóf az Extreme Sailing Teammel.

A tihanyi csövön átérve úgy tűnt, az idén is megdőlhet a tókerülés csúcsa, elképesztő tempóban haladtak a többtestűek a kenesei bója felé. A szigligeti öblöt elérve aztán a szél elcsendesedett és ez fordulópontot hozott a versenyben is. Az addig magabiztosan vezető Fifty-fiftyt nemcsak utolérte, hanem meg is előzte és a kenesei bóját már Festipay kerülte meg elsőként. A visszaúton már Litkey Farkas akarata érvényesült, fokozatosan hagyta le vetélytársait és végül nagy fölénnyel 8:32 óra alatt elsőként vitorlázott át a célvonalon.

Litkey Farkas ezzel történelmet írt, hiszen rajta kívül még soha senki nem szerzett tizenkét győzelmet a Kékszalagon. Katamaránnal viszont először győzött a kenesei egység.

A második helyen a Fifty-fifty ért be 6:14 perces hátránnyal, a harmadik pedig az Extreme Sailing Team lett 14:42 perces hátránnyal.

Litkey Farkast hatalmas ünneplő tömeg fogadta a füredi mólónál. A boldog győztes elmondta, nagyon sokat dolgoztak az elmúlt másfél hónapban és mindannyian nagyon elhivatottak voltak.

(Fotó: Penovác Károly)

- Nagyon nehéz verseny volt, erős széllel, amiből kevesebb jutott, mint amennyit jósoltak, és gyengébb széllel, ami meghozta nekünk a győzelmet. Nagyon jó érzés a siker, de egyelőre még szokni kell ezt a fílinget - mondta.

Holczhauser András, a rendező Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, az idei versengést hihetetlen erőpróbaként jellemezte, ahol az időjárás szinte minden arcát megmutatta. Természetesen kitért Litkey Farkasra is: - Az elmúlt tizenöt évben Farkas tizenkétszer nyerni tudott, ami egyedülálló teljesítmény és azt gondolom, őt befogni gyakorlatilag nem lehet majd. A főtitkár kiemelte, az új katamaránok képesek lehetnek az eddigi rekordot megdönteni, akár hat óra alá faragni a csúcsot.

Élőben tudósítottunk a Kékszalag történéseiről:

9:00 Reggel 9 órakor ellőtték a mezőnyt, s rögvest a többtestű katamaránok álltak az élre.

9:40 A leggyorsabbak most Almádinál járnak, az élen a fűzfői Vándor Róbert kormányozta RSM-DTM Hungary áll az élen.

Őt követi Kaiser Kristóf és csapata, a harmadik helyen pedig jelenleg a Józsa Márton vezette Fifty-fifty halad. Úgy tűnik, hamarosan felszakadoznak a felhők, gyenge-közepes szélben hajózhatnak az egységek.

 

11:31 Változás az élen

Két és fél órája zajlik az idei Kékszalag, Európa legrégibb és leghosszabb tókerülő túrája. A legjobbak már elhagyták a kenesei bóját és hatalmas iramban haladnak Siófok felé. Most a Fifty-fifty halad az élen, második az RSM DTM, harmadik a Litkey Farkas kormányozta Festipay.

11:42 Elképesztő sebességre gyorsultak fel a katamaránok, s gyakorlatilag az élmezőny állva hagyta a többieket. Továbbra is a Fifty-fifty vezeti a sort, közel 34 kilométer/órás sebességgel haladva. Második helyen Vándor Róberték 29 km/h-val repesztenek, harmadik helyen az Extreme Sailing Team valamivel lassabban hajózik, de Litkey Farkas és a festipay ott halad a nyomában 30-33 km/h-ás tempóval. Jelenleg Józsa Mártonék Balatonboglár magasságában vannak, ha így haladnak egy és kettő között elérik a keszthelyi fordulót.

12:30 Már a szigligeti öbölnél jár az élmezőny. A Fifty-fifty vezet, de a Festipay egyre közelebb férkőzik hozzá, Józsa Márton egy percre sem nyugodhat meg. A harmadik, negyedik helyen az RSM DTM és az Extreme Sailing Team áll, de mindkét egység nagyon küzd, hogy utolérje az élen haladókat.

Most már mindenki arról beszél, hogy ebben a szélben szinte bizonyosan rekord lesz. A győztes nemcsak egy értékes Herendi Porcelán trófeával gazdagodik, hanem egy különleges, kék gyémántokkal kirakott gyűrűvel is, amelynek értéke 1.5 millió forint.

Az egytestűeknél továbbra is a Principessa vezet, mögötte a Lisa, és a Fantomasso és az Irokéz halad.

13.50: Most Litkey vezet!

A Keszthelyi-öböl alaposan átírta az eddigi sorrendet. A tizenegyszeres győztes, Litkey Farkas átvette a vezetést, s most a GPS szerint 2300 méterrel vezet a Fifty-fifty előtt. Harmadik helyen áll az RSM DTM, ugyancsak nagyjából 2.5 kilométeres hátránnyal.

A keszthelyi forduló után kievickélve a szélmentes övezetből, valószínűleg ismét felgyorsulnak majd a hajók és az események is.

Kiderült az is, a Tihanyi-csőnél egy Nautic 33-as fennakadt egy homokpadon, s mivel önerőből nem tudtak lehajózni róla, ezért motort kellett indítaniuk. Ezzel ennek a hajónak és legénységének véget ért az idei Kékszalag, hiszen a motor használata nem engedélyezett.

14.15: Litkey érte el elsőként a keszthelyi fordítót, nagyjából 1700-1800 méteres előnnyel üldözői előtt. A Festipay egyelőre magabiztosan vezet. Litkey ügyesen használta ki az öböl adta lehetőségeket és a kisebb széllökésekbe belekapaszkodva Szigligetnél utolérte, majd meg is előzte az addig nagy sebességgel száguldó Fifty-fiftyt. Józsa Mártonék persze nem adják fel, szívósan tapadnak a riválisra, ahogy a harmadik helyért is öldöklő küzdelem zajlik az RSM DTM és az Extreme Sailing Team között.

Az egytestűeknél a Principessa és a Lisa vezeti a sort.

15.30: Litkey előnye csökkent az élen

A keszthelyi bóját elhagyva továbbra is a tizenegyszeres győztes Litkey Farkas vezeti a sort a Festipayjel. Az előnye minimálisra csökkent az üldözőkkel szemben. A hullámfaló listavezetőt szívósan és szorosan követi a Fifty-fifty és az RSM DTM.

Lassan Litkey szembetalálkozik majd a mezőnnyel, amely egyelőre a Szigligeti-öböl magasságánál tart. A legszélcsendesebb területet elhagyva, szinte biztos, hogy felgyorsulnak a listavezető többtestűek.

16.30: Litkey sebességet váltott és már közel öt kilométeres előnnyel vezet a Fifty-fifty előtt. A Festipay most Badacsony és Ábrahámhegy között hajózik. A rekord 7:13 perc, erre gyakorlatilag szemernyi esély sincs, hiszen jelenleg 7:30 órája lőtték el a mezőnyt.

17:37 - Litkey Farkas nyerte a 48. Kékszalag versenyt! A sportoló történelmet írt, hiszen ez a tizenkettedik győzelme, soha ennyien nem nyertek még Európa legrégibb és leghosszabb tókerülő túráján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!