Sport

2016.08.29. 13:28

Elfeledett emberek

A közelmúltban Gróf József ajkai utánpótlásedző halálának huszonötödik évfordulója emlékére írt cikkem után jutott eszembe, hogy milyen jó lenne, ha a sportegyesületekben figyelemmel kísérnék régebbi érdemes vezetőik, edzőik, sportolóik életét, elhunytát.

Tapasztalataim szerint e tekintetben nagy a - finoman szólva - feledékenység. Igencsak feledésbe merülnek azok, akik nélkül egy sportág, a sportegyesület, a szakosztály talán életképtelen lett volna.Vannak azonban - ha kis számban is - kivételek.

Egyes egyesületek tisztelettel vannak az élők és halottak iránt, megbecsülik a sokat tett embereket, kitüntetik vagy egyes esetekben maradandó emléket állítanak nekik. Van, ahol tiszteletbeli címekkel honorálják az esztendőkön, évtizedeken át végzett munkát, igénybe veszik szolgálataikat, meghallgatják tanácsaikat.

Nagyon jó kezdeményezés több mint húsz év óta a Gróf József-emlékverseny utánpótlás-labdarúgók részére, de ugyanilyent megérdemelnének még jó páran Ajkán. Az ilyen megoldásokat jó lenne általánosítani, mert a múlt ismerete nélkül nehéz a jövőt építeni!

Miért is idéztem fel mindezeket? Mert nem látom, nem tapasztalom, hogy a régi harcosokat, régi kitűnő labdarúgókat és más sportolókat a sport megfelelő területein még életükben az őket megillető helyre tennék. Keveset említjük azok nevét, akik példaképei lehetnének a mai sportvezetőknek, sportolóknak. Utóbbiak jó része nemigen ismeri sportágának régi játékosait, elismert edzőit, vezetőit.Nem hiszem azt, hogy a fiatalokat ne érdekelné a múlt, csak éppen nem tárjuk eléjük.

És mindig emlékeznünk kellene a nevezetes dátumokra, évfordulókra, figyelemmel kísérni a születéseket, a haláleseteket. A jelenlegi helyzet ugyanis állóvíz, amelyet szükséges lenne mozgásba hozni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!