Sport

2015.06.26. 10:39

"Elfáradtam, elég volt" - A kétszeres gólkirály Mihalecz Péter visszavonult a futballtól

Volt egy nagyon fontos hiányzója az FC Ajka első nyári tréningjének. Hét esztendő után hagyta el a csapatot a kétszeres gólkirály játékos, akire minden bizonnyal hosszú ideig emlékeznek majd a helyi futballdrukkerek.

Horváth Gábor

Amikor 2008 nyarán Ajkára igazolt, nem gondolta, hogy egészen 2015-ig ide köti pályafutása, sőt itt is zárja majd le azt. Mihalecz Péter hosszú évekig meghatározó tagja, első számú gólfelelőse volt az ajkai futballcsapatnak. Van mire visszaemlékeznie, volt gólkirály, legjobb játékos, „túlélte” azt, hogy a bátyja volt az edzője, sőt olykor besegített a szakmai munkába is. A szurkolók szerették és ő is jó érzésekkel gondol vissza az ajkai esztendőkre.

– 2008-ban több szombathelyivel együtt érkeztem Ajkára, emlékszem, rosszul kezdtük az idényt, talán a negyedik fordulóban jött az edzőváltás és Artner Tamás, s végül a hatodik helyen zártuk a bajnokságot. Sokan ismertük Tamást, az utolsó hat fordulóban nyertünk, lehetett látni, hogy rendben vagyunk – mesélte a támadó, aki akkor még Csörnyei Zoltán mögött játszott, majd a legendás ajkai csatár eligazolását követően vált első számú ékké az együttesben.

A gólvágó Mihalecz Pétert (fehér mezben) hosszú évekig rettegték az NB II-es mezőny védői (Fotó: Penovác Károly)

Mihalecz az első szezonjában 12 találatig jutott, a másodikban pedig 19-el gólkirály lett, ráadásul megválasztották az NB II legjobb mezőnyjátékosának.

– Kezdett összeállni a csapat, családias volt a hangulat, a társaság pedig összetartó, egységes. Eleinte nem törődtem különösebben a góljaim számával, persze az idő előrehaladtával már kezdett foglalkoztatni a dolog. Örülök, hogy sikerült az élen végeznem, nem kevésbé annak, hogy az együttes a negyedik helyen végzett.

A gólvágók persze kelendőek, természetesen Pétert is megpróbálták más klubok magukhoz édesgetni. – Úgy emlékszem, három alkalmam volt, hogy feljebb, magasabb osztályba lépjek, de egyszer sem született megegyezés. Aztán úgy gondoltam, hogy 30 fölött már másfelé kell kacsingatnom. Egy véletlen folytán csöppentem bele a tanári szakmába, a képesítésem ugyan megvolt, de soha nem gondoltam, hogy testnevelő leszek. Kipróbáltam és nagyon megtetszett, ráadásul a futballal is össze tudtam egyeztetni, délelőtt a suliban voltam, délután edzettem.

A kiváló támadó 2011-ben is gólkirály lett, majd pályafutásában nem sokkal később újabb próba következett, bátyja, ifj. Mihalecz István lett az FC Ajka szakvezetője.

– Amikor annak idején még apa volt az edzőm, az sokkal durvább volt – nevetett, hozzátéve, testvérével jól megoldották a helyzetet, amit a csapat is elfogadott. Ráadásul jól ment a játék az FC Ajkának, amely sokpasszos focijával a mezőny legjobbjai közé tartozott.

A nemrég véget ért szezonban Mihalecz Pétert sérülés hátráltatta, csak kevés meccsen tudta segíteni a pályán a csapatot, viszont Thomas Sowunmi mellett nem hivatalos másodedzőként is tevékenykedett Jákli Péter szakvezető stábjában.

– Soha nem mondd, hogy soha, de elég volt. Fizikailag és mentálisan is. Tanítás, utazás, edzés, elfáradtam. Úgy gondoltam, befejezem és a tanításra koncentrálok, de az edzősködés is szóba jöhet – mondta a Zalaegerszegen élő és dolgozó Mihalecz Péter, aki 36 esztendősen döntött a visszavonulás mellett.

– Nagyon jó érzésekkel gondolok vissza az ajkai évekre. Remekül éreztem magam, sok barátot szereztem a városban. Bízom benne, hogy teljesítményemmel be tudtam magam írni a helyi foci történetébe és a szurkolók jó emlékeket őriznek rólam. Az emberek Ajkán is nagyon szeretik a futballt, kár, hogy a mérkőzésekre nem látogatnak ki túl sokan, véleményem szerint ezen lehetne változtatni.

 

Egy gól és két gólpassz a Pápa ellen

Mihalecz Péter rengeteg szép emléket őriz hétéves ajkai pályafutásáról. Kiemelte a Pápa ellen 1600 néző előtt megnyert hazai rangadót, amelyen egy gólt és két gólpasszt jegyzett, a bajnok MTK elleni sikert, a Zalaegerszegi TE és a Pécs elleni döntetleneket, a Veszprémmel vívott szomszédvári derbiket, valamint a mesterhármasokat, amelyek mindig kedvesek számára. Kedvenc edzői Artner Tamás és a testvére voltak, a játékostársak közül viszont nem volt hajlandó neveket kiemelni, mondván, rengeteg nagyszerű futballistával szerepelhetett egy csapatban az FC Ajka színeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!