Sport

2015.05.16. 08:32

FC Ajka: megvan a bennmaradás!

Voltaképpen bebiztosította bennmaradását az FC Ajka, amely kiütötte vetélytársát a labdarúgó NB II-ben. Kapufák, gólok, kiállítás. Élőben, a helyszínről tudósítottunk.

Horváth Gábor

Ajka-Cegléd
4:0 (1:0)


Ajka, 300 néző. V.: Takács. FC Ajka: Jánosa - Nagy, Asztalos, Császár, Zámbó - Csordás, Köles - Besztercei, Varga, Major - Sowunmi. Edző: Jákli Péter. Cegléd: Kovács A. - Oláh, Albert, Makrai, Pesti - Majoros, Vattai, Koncz, Dóczi, Kovács D. - Kormos. Edző: Kecskeméti József.
Csere: Varga helyett Németh a 45., Csordás h. Zsirai a 60., Besztercei h. Gunther a 68., ill. Vattai h. Koós az 56., Kovács D. h. Laczkó a 68., Kormos h. Balog a 72. percben.
Sárga lap: Zámbó, Csordás, ill. Majoros, Dóczi, Albert, Laczkó.
Kiállítva: Majoros az 51. percben.

Az FC Ajka április elejétől remek sorozatot produkált Jákli Péter vezetésével, a csapat öt meccsen maradt zsinórban veretlen (ebből háromszor győzött), ám legutóbbi találkozóját, Soroksáron elveszítette.

Éppen utóbbi miatt értékelődött fel derbivé a mai összecsapás, hiszen az Ajka jobb helyzetben van ugyan, de még mindig menekül, éppen úgy, mint a vendég Cegléd.

A Veszprém megyeiek 29 ponttal tizedikek, a Cegléd pedig a 15. helyen áll 24 egységgel. Az alsóház állása három fordulóval a vége előtt: 10. FC Ajka 29, 11. Csákvár 29, 12. Soroksár 27, 13. Siófok 27, 14. Balmaz 25, 15. Cegléd 24, 16. Kaposvár 23. Az osztálytól három csapat búcsúzik.

Kapkodva kezdtek a csapatok, főleg az Ajka tűnt bizonytalannak, a Cegléd többet volt a hazai kapu előtt. Igaz, veszélyes helyzetet nem tudott kialakítani.

9. perc: az első hazai helyzet(ecske), Major zavarta meg Kovács-kapust, Besztercei viszont feleslegesen cselezgetett a 16-oson belül, a védők felszabadítottak, pedig egy ideig üres volt a kapu.

11. perc: Ott a gól! Zámbó cselezett fel a hátvédsorból, Majorral játszott össze, baloldali beadását Császár helyezte a kapu jobb sarkába, a kapus csak a beleütni tudott, 1:0.

Benne maradt az ütés a Ceglédben. A védők alaposan elszámították a felpörgő labda ívét, Major pedig ügyesen csapott le a játékszerre, ám senkitől sem zavartatva, öt méterről csúnyán fölé vágta azt.

A 22. percben egy hazai szöglet után Sowunmi emelkedett a legmagasabbra, fejese a kapufáról pattant ki. Az ellentámadásból Majoros tüzelt kapu fölé. Nem sokkal később Varga Gábor kapáslövésénél kellett védenie Kovács Attilának.
A Cegléd nem sok mindent mutatott, de az eladott labdák után lehetősége adódott kontrázni, Majoros cselei jelentettek némi veszélyt és izgalmat.

A 35. percben Major ugrott ki szépen a bal oldalon, lerántani sem lehetett, beadása után azonban a vendégek tisztázni tudtak a kapu elöl. A másik oldalon Majoros vitte be a labdát a 16-oson belülre a jobb oldalon, befelé cselezett, lövését blokkolták.

A 41. percben Oláh szintén a jobb oldalon bontotta meg a hazai védelmet, lövése elkerülte Jánosát és a hosszú oldalon a kapufán csattant. 1:1, legalábbis kapufákban.

A félidő hajráját alaposan megnyomta a ceglédi együttes. Kormos 18 méteres szabadrúgását Jánosa védte vetődve.

Az első 45 perc egyértelműen a hazaiaké volt, annak ellenére, hogy Jákli Péter tanítványai sok hibával játszottak, több góllal is vezethettek volna.

Remekül kezdte a második játékrészt az FC Ajka, Major csapott be két védőt, lövését Kovács kiütötte, a frissen beállt Németh első labdaérintéséből gólt szerezhetett volna, de próbálkozását blokkolták.

Az 51. percben érdekes körülmények között fogyatkozott meg a Cegléd. Majoros esett el a 16-oson belül, a játékvezető úgy látta, hogy feldobta magát. A játékos második sárga lapja után (az első még reklamálásért kapta) mehetett zuhanyozni.

Az 55. percben ki is használta az emberelőnyt az FC Ajka. Asztalost nem tudták megállítani a vendégek a bal oldalon, középre adott, Sowunmi pedig megelőzte emberét és közelről a hálóba pörgetett, 2:0.

A 61. percben Kormos fordult be a hazai kapu előtt, ötméteres lövésénél Jánosa nagyot védett.

A 65. percben Zámbó Bence 22 méteres szabadrúgása talált utat a hálóba, Kovács meglepődve tapasztalta, hogy az ajkai védő beadás helyett a kapu bal oldalát veszi célba, 3:0.

Major növelhette volna tovább az előnyt, ám baloldali tekerése éppen elkerülte a kaput.

A 74. percben Major nem hibázott, Oláht ültette hintába a bal oldalon, majd a kapu bal oldalába lőtt, 4:0.

Végleg eldőlt a meccs, a Cegléd már csak becsületből focizott, az Ajka pedig újabb gólra hajtott. Nem sokon múlt, hogy nem született meg az ötödik, a vendégeket csak a szerencse, illetve Nagy Bálint határozatlansága mentette meg. A legvégén Jánosának kellett még egyet védenie Koós szabadrúgása után, majd Major lövését, illetve Gunther próbálkozását hárította Kovács.

Sikerével szinte biztosan bennmaradónak tekintheti magát az FC Ajka, amely teljesen megérdemelten ütötte ki riválisát.

Jákli Péter: - Az első félidőben többször be kellett volna a találnunk és könnyebb lett volna a dolgunk. A kiállítás után gyorsan eldöntöttük a három pont sorsát. Biztossá vált a bennmaradásunk.

Kecskeméti József: - Súlyos hibákat vétettünk hátul, illetve a kiállítás is jogtalanul hozott minket hátrányos helyzetbe. Nem akarom a bírókra fogni a vereséget, megérdemelten nyert az Ajka, de kíváncsi lettem volna, mi van, ha megkapjuk a 11-est.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!