Sport

2015.09.21. 13:28

Edzőváltás a Veszprémnél: Ortega távozik, de nem Sulic a kolompos

Veszprém – Hosszú folyamat eredménye volt Carlos Ortega edző menesztése. Számunkra sem volt könnyű, de nem várhattunk tovább. Az előrelépés érdekében váltanunk kellett – hangsúlyozta Fonyó Károly, az MVM Veszprém férfi kézilabda klub elnöke.

B. Virág Rita

Bombaként robbant a hír hétfőn délelőtt, hogy az MVM Veszprém magyar bajnok és kupagyőztes, SEHA-Liga első és BL-döntős férfi kézilabda alakulata szerződést bontott az egyesület eddigi legsikeresebb trénerével, Carlos Ortegával. A miértekről Fonyó Károly elnököt kérdeztük.

– Ugyan a közvéleményt meglepte Carlos Ortega mester menesztése, de általában az edzőváltást nem egy hirtelen jött ötlet előzi meg.

– Valóban így van, bennünk is régóta érlelődött a váltás szükségessége. Számunkra sem volt könnyű döntés, de nem várhattunk tovább. Azt láttuk, fokozatosan esett szét a csapat fejben, mentálisan, taktikailag és fizikálisan is. Sok sztár játszik nálunk, akiket tudni kell kezelni. Ortega mester sajnos ehhez nem volt kellően felkészült. Úgy gondoltuk, jobb ha most lépünk, minthogy hónapokig halogassuk a döntést.

Javier Sabaté (balra) élvezi a klubvezetők bizalmát. Az eddigi másodedző irányítja a hétvégén is a csapatot a német Flensburg elleni Bajnokok Ligája ütközeten, amely különös fontosságú
Fotó: Penovác Károly

– Ha az eredményességet nézzük, az idén megnyerték a Szuperkupát, döntőztek a Super Globe-on a Füchse Berlin ellenében, a BL-rajt viszont kínosra sikeredett, mégha a riválisok is mind kikaptak.

– Tavaly jöttek az eredmények, ha nem is voltunk igazán elégedettek a látottakkal. Viszont fel sem merült bennünk, hogy váltsunk, inkább finoman jeleztük az edzőnek, szerintünk nem jó irányba halad. A Super Globe elvesztett döntője azonban igen fájó. És mielőtt megkérdezné, igen, hiányzik az elbukott ötven millió forint is, de azt rosszabb volt látni, hogy motiválatlan, erőlködő játékosok vannak a pályán. Simán nyernünk kellett volna, ahogy a Wisla Plock ellen is a hétvégén. Azonban hiányzott a szív, és vele együtt a megfelelő stratégia és koncepció.

– Sokan azt hiányolták Ortegától, hogy keveset játszott Aron Palmarsson, vagy Lékai Máté.

– Igen, szerintem is, de mi a szakmai munkába soha nem szóltunk bele. Bár személy szerint én a beállós játékkal sem mindig értettem egyet az előbb felsoroltak mellett. A szakma egyedül az ő feladata volt, és ahogy mondtam, az előző szezon is Ortega mestert igazolta, hiszen jöttek az eredmények, mégha nekünk nem is mindig tetszett a játék.

– Ezek szerint nem Renato Sulic miatt váltották le Ortega edzőt.

– Nem. Ezt határozottan cáfolom. A játékosokkal való viszony egyedül Ortegára és a csapatkapitányra tartozott. Ilyet nem tennénk soha.

– Az új edző kilétéről lehet tudni valamit? A hírek szerint Lino Cervarral, Slavko Goluzával és Claude Onestával állnak tárgyalásban.

– Ezeket a neveket sem megerősíteni, sem cáfolni nem szeretném. Mikor híre ment, hogy szakítottunk Carlos Ortegával hat-hét szakember önként jelentkezett, hogy készen áll a munkára és szívesen csatlakozna hozzánk. Jelenleg másik hat-hét név szerepel a listánkon, de közülük hárommal állunk jelenleg is kapcsolatban. Egy-két hét múlva várható döntés az ügyben.

– Ezek szerint a hétvégén a Flensburg ellen Javier Sabaté irányítja majd a csapatot.

– Igen, Javier abszolút élvezi a bizalmat. Az új tréner kinevezéséig ő tartja majd az edzéseket és ő irányítja a társaságot a mérkőzéseken is.

– A cél továbbra is változatlan?

– Természetesen. Nem titok, nagyon vágyunk egy BL-győzelemre.

Eddig Ortega volt a legsikeresebb

Carlos Ortega 2012 nyarán vette át a veszprémi férfi kézilabda együttes irányítását Mocsai Lajostól. A spanyol szakemberrel igazi aranykor kezdődött a bakonyi klub életében. Azóta minden magyar bajnoki címet és kupaelsőséget megszerzett az egyesület. Tavaly először a SEHA-Ligában is részt vett, s azonnal meg is nyerte azt. Ortegával az együttes kétszer is eljutott a Bajnokok Ligája Final Fourjába, az első alkalommal negyedik lett, májusban viszont döntőzött, de vesztett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!