Sport

2016.10.22. 08:59

Barcelonából jelentjük: Puskás, Iniesta és Nagy László

Barcelona – A legendás barcelonai futball stadion, a Camp Nou közelében, egy csöndes kis utcában működik a Futballarium nevű pub, amelyet a szombathelyi Büki Péter vezet feleségével Büki Erikával.

B. Virág Rita

A Camp Nou közelében bolyongva bukkantunk rá a hangulatos kis kocsmára. Szól a zene, ám mindenhonnan magyar szó hangzik. Belépve a helyre elképedünk. A padlótól a plafonig, minden talpalatnyi helyen labdarúgó ereklyék sorakoznak. A plafonon például mindent beborítanak a különböző focicsapatok sáljai. A falról Puskás, Czibor, Kocsis, a legendás magyar aranycsapat szintén legendás figurái köszönnek vissza. Aztán jobbra az asztalok mellett bekeretezett mezeket fedeztünk fel: Nagy László, a Telekom Veszprém kézilabda együttesének klasszisáét, vagy például Zubai Szabolcs, a MOL_Pick Szeged kézigárdájának beállósáét, de Király Gábor, a magyar labdarúgó válogatott visszavonult kapusáét is.

Balra bent a pultban pedig egy olyan cipőt és mezt is találtunk, amelyért feltehetően minden barcelonai focirajongó azonnal nagy tétben licitálna: Andres Iniesta cipője, amit természetesen a klasszis dedikált, vagy a neonsárga póló, amin ott virít többek között Messi, Neymar és a többiek autogramja is. Magyar szót hallunk a pultból is, ugyanis a Futballariumot a szombathelyi Büki Péter vezeti.

- Három éve élünk Barcelonában, de két éve nyitottuk meg a kocsmánkat. Óriási foci és sport rajongó, az angol labdarúgás szerelmese vagyok, huszonhét éve gyűjtögetem a foci ereklyéket. Amit itt lát, az az életem műve – avatott be tulajdonos, akitől megtudtam azt is, először Angliában szerette volna megnyitni a kocsmát, ám felesége, Erika közölte, ott rossz az idő, inkább válasszanak másik helyet. Így kerültek a napfényes Barcelonába, ahol közel egy évig keresték a megfelelő helyszínt.

- Erika Kecskeméti, jómagam pedig szombathelyi vagyok. Az első randink pedig Veszprémben volt, a két város között félúton. Azóta minden évben visszajárunk oda és évről, évre készítünk egy fotót magunkról. Örömmel mondhatom, az idén már négyen vigyorogtunk a fotón, hiszen két gyermekünk is született. Nem is tudnám másként mondani, minthogy Veszprém nekünk a szívünk csücske, a kedvenc városunk, szerelmünk egyik jelképe.

Nem is hinnénk, de a helyet már nagyon sokan ismerik a világban. Mexikóból, Új- Zélandról, Kanadából, az Egyesült Államokból, és persze Európa szinte minden országából jártak már itt foci- és sportrajongók, akik azzal is megtisztelik a vendégszerető magyar tulajdonost, hogy különböző sportereklyéket ajándékoznak neki. Nemrég például angol drukkereknek tartott itt élménybeszámolót Peter Shilton, az angol labdarúgó válogatott egykori legendás kapusa, akinek Maradona az 1986-os világbajnokságon kézzel ütött gólt. De járt már itt Kovács Kokó István ökölvívó világbajnokunk is, Dunai Antal, Vincze Ottó korábbi válogatott labdarúgónk, ahogy Kemény Dénes, a vízilabda szövetség irányítója is, de a múltkor Balázs Fecó énekes támasztotta a pultot, és Majka is megfordult már itt. Ha magyar csapatok a katalán fővárosba szerepelnek, evidensnek tekintik, hogy tiszteletüket tegyék itt, így tavaly a MOL-Pick Szeged kézilabdázóira, az UTE női vízilabdásaira, az Eger férfi vízilabdásaira, vagy tegnap a Telekom Veszprém férfi kézilabdázóira is főztek.

Fotó: B. Virág Rita

Büki Péter büszkén mutatott körbe, a Barcelona labdarúgó együttes sztárjait is hamarosan megvendégelheti itt, szervezik már az állófogadást. Sőt sikerült már több értékes ereklyét szereznie a csapat világsztárjaitól. Büszkén ajánlotta figyelmünkbe Iniesta cipőjét, vagy a bemelegítő pólót, amit több klasszis is dedikált.

Péntek este a veszprémi szurkolók is felfedezték maguknak a helyet és bár szólt a zene, remek volt a hangulat, a barcelonai éjszakában többször is tisztán hallani lehetett: „Hajrá Veszprém! Építők! Építők!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!