Sport

2016.12.26. 16:55

Gera Zoltán karácsonyról, hitről és a játékról - Jó érzés sok embernek örömet adni

Budapest - Az utolsó szaltóját a pályán a gyermekeinek ugorja majd Gera Zoltán, a Ferencváros népszerű válogatott labdarúgója, aki nem álmodik a góljairól.

Varga Róbert

Érzi, az emlékezetes Eb-szereplés sem tudta leomlasztani az előítélet falait a hazai bajnokságról, amelynek színvonala szerinte is bőven hagy kívánnivalót maga után. Nem tervezi a visszavonulását, s azt sem bánja, ha néha zrikálják az öltőzőben, mert a Hit Gyülekezetébe jár. Életét köszönheti megtérésének, s vallja: az ember úgyis csak a személyes sorsán keresztül tudja megmutatni, hogy megváltozott. A 37 éves, 96-szoros válogatott Gera Zoltán a magyar labdarúgás egyik legnagyobb, nemzetközileg is jegyzett sztárja. Egyes szakemberek szerint Détári után az utolsó olyan játékosegyéniség, akinek cseleire, góljaira generációk emlékeznek majd.

A remek futballista családjával készült a karácsonyi ünnepekre. Mosolyogva jegyezte meg, a bajnoki szünet és a gyermekei bárányhimlője is annyira egy időre esett, hogy csakis együtt tölthetik a napokat.

Gera Zoltán a magyar válogatottban Fotó: Shutterstock.com/Szirtesi Laszló

A Gerzson becenévre hallgató játékos nem várt az utolsó pillanatig az ajándékvásárlással, így nyugodtan tudott otthon segédkezni feleségének az ünnepi készülődésben, még a konyhában is. Nem tagadja, érdekli a főzés, a gasztronómia, szívesen elmélyülne abban később.

Közben pedig lelkileg is készültek a karácsonyra. Arra a kérdésre, hogy származott-e hátránya abból, ha valahol megvallotta a hitét, hogy karizmatikus gyülekezetbe jár, azt válaszolta, ez a megtérése utáni kezdeti időszakra volt igazából jellemző.

- Eleinte többekből ellenszenvet váltott ki, milyen gyülekezetbe járok, s elkezdtem bibliai életet élni, erről beszélni. Kaptam megjegyzéseket az öltözőben is, ám az ember csak a személyes életén keresztül tudja megmutatni, hogy megváltozott. Most már a gyülekezet is egyre elfogadottabb. Előtérben van, lehet látni a televízióban, és nekem egyáltalán nincs problémám azzal sem, ha valakinek esetleg ez nem tetszik. Szó szerint az életemet a köszönhetem a megtérésemnek, Jézusnak, ezt mindig is vállalom. Soha nem jutottam volna idáig, ha ő nincs - mondta Gera Zoltán, aki arra a felvetésre, hogy a pályafutása felívelésének közepette mi óvta meg attól, hogy elragadja a siker mámora, elszálljon, vagy épp összeroppanjon attól, azt felelte: megtartotta a hite, s hogy új életet kapott.

A klasszis játékos tavaly az FTC-vel nyert bajnokságot Fotó: MLSZ.HU

- A kegyelem és az alázat óvott attól, hogy kilengjek, elhiggyem, az ember magától bármiben is nagyszerű lehet. Tudni kell honnan jöttünk, kinek köszönhetünk mindent. A tehetséget Istentől kaptam, azt használom. Megvolt valami bennem régen is, de, ha nem jön az utolsó pillanatban a választás esélye s nem kezdek el 16 évesen újra focizni Isten dicsőségére, akkor lehet, most nem is beszélgethetnénk erről - hangsúlyozta a labdarúgó, aki nem tagadja, örül annak, ha Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze felhívja telefonon és néhány tanáccsal látja el. Gera Zoltán hozzáfűzte, amikor felkerült Budapestre, akkor vált szorosabbá a kapcsolatuk. Ahogy megfogalmazta, sok bölcs útravalót, gondolatot kapott a gyülekezet vezetőjétől, s ezek nem annyira futballszakmai kérdésekről szóltak, hanem segítették a szellemi, lelki felkészülését, megtartani hitéletét a futball közegében is. Véleménye szerint Németh Sándornak jó meglátásai vannak az életről, arról, hogyan készüljön egy sportoló a megmérettetésekre, mire figyeljen. Ráadásul szerinte elég jól ért a focihoz is.

A kitűnő labdarúgó talán ennek köszönhetően is játszott remekül a nyári Európa-bajnokságon, amely sokáig emlékezetes marad a szurkolóknak, de a játékosoknak is.

- Akkor jut eszembe az Eb, amikor kérdeznek róla, vagy megállítanak az utcán a szurkolók. Jó érzés ez, hogy sok embernek tudtunk örömet szerezni. Azóta annyi minden történt, s mindig a következő kihívásra kellett koncentrálni, hogy még a mérkőzéseket sem néztem vissza. Talán majd akkor lesz erre idő, mikor befejezem a játékot - mondta Gera, aki nem álmodik a tornán lőtt góljáról, de a portugálok ellen szerzett káprázatos találatát - amit az UEFA közönségszavazásán az Európa-bajnokság legszebb góljának választottak - azért megtekintette néhányszor.

Közben persze titkon ő is arra számított, hogy az a focihangulat, amely jellemezte az országot azokban a hónapokban, átragad a hazai bajnokságra, és többen lesznek majd a lelátókon. Ez azonban nem történt meg. Az okokat még ő sem tudja pontosan megfogalmazni, de néhány gondolatot azért lapunkkal is megosztott erről.

- A hazai bajnoksággal szembeni szurkolói előítélet falait nem tudtuk lebontani a remek Eb-szerepléssel sem. Pedig sok olyan játékost láthatni itthon a pályákon, aki kint volt a kontinensviadalon. Szerintem a nálunk szereplő légiósok is jobbak, mint pár éve, de valamiért mégsem tudja az NB I igazán felkelteni az érdeklődést. Bár azért a horvátoknál, szerbeknél sincsenek olyan sokan a lelátókon, de a nézők látják a tévében a spanyol, német, angol meccseket, s úgy tűnik, inkább otthon maradnak azokért. Talán, ha egy-két fordulót tudnának menni a csapataink a nemzetközi kupákban, vagy bekerülnénk valamelyik BL-csoportba, akkor az megmozdítaná a drukkereket, s kihatna a hazai bajnokságra is. Mert így azért gyakran jogosak a kritikák a gyenge színvonalú meccsek miatt - hangsúlyozta a labdarúgó, aki szerint a Ferencváros jobb bajnokságbeli és kupaszereplése is hozzájárulhatna a javuláshoz.

Gera gólöröme az Andorra elleni meccsen Fotó: Shutterstock.com/Szirtesi Laszló

Ám idén a Fradi eddig elmaradt a szurkolói várakozástól, a zöld sasok nem szárnyalnak úgy, mint az előző években. Gera Zoltán szerint több tényező is befolyásolta őszi szereplésüket. Úgy véli, a csapatb válogatott játékosai nem tudtak eleget pihenni,és ez kihatott a teljesítményükre. Hozzátette: a gárda némiképp gyengült, nem sikerült annyira megerősíteni, mint amenynyivel az itthoni ellenfelek jobbak lettek, és ez látszott is a mérkőzéseken.

Ugyanakkor az öltözőben és az egyesületen belül érzett egyfajta megelégedettséget, elbizakodottságot, amely a bajnoki és kupagyőzelem után jellemezte a klubot. Tavaszra szerinte rendezni tudják a soraikat, s ledolgozhatónak érzi az elsővel szembeni négy pont hátrányt.

Ő egyelőre nem gondolkodik a visszavonuláson. Elmondta: amíg érzi magában a motivációt a játékhoz és fizikálisan is bírja a kihívásokat, addig nem szeretné befejezni a pályafutását. S hogy mikor láthatják a nézők utoljára a jellegzetes régi Gera-gólörömhöz tartozó szaltót a pályákon? A népszerű játékos így felelt:

- Jó lenne egyet ugrani, de a csuklóm még nem biztos, hogy bírná. Az utolsó szaltó a gyermekeimé lesz a pályán, az biztos, ők még nem látták. Ám ez nem azt jelenti, hogy azzal abba is hagyom a játékot. Focizni szeretek, nem tornázni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!