Sport

2017.06.09. 12:20

Az elnök előre tekint - Gyorsmérleg Wenczel Imrével

LABDARÚGÁS - Pénteken, az érem-osztó ünnepséggel hivatalosan is befejeződött a labdarúgóidény a megyében.

Donát Tamás

Ezt a játékvezetők örömmel vették, mert az idény végére nemcsak a csapatok, de ők is elfáradtak. Ezért fújhatnak egy nagyot, kicsit pihenhetnek is, de aztán gyorsan megkezdődik a felkészülés az új idényre, hiszen a tervek szerint nagyon korán, már augusztus elején ismét pályán lesznek az együttesekkel együtt.

Wenczel Imrével, a Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága megyei elnökével gyorsmérleget készítettünk. Hiszen a "sporik"tevékenységét mindig kiemelt figyelem kíséri a lelátón, a pályán és az edzői kispadon is. Ráadásul lapunk internetes oldalán, a veol.hu-n mind a harminc fordulóból egy összecsapást élő közvetítésben láthattak az érdeklődők.

- Egy évvel ezelőtt úgy vállaltam el a munkát, hogy előtte arról is egyeztettem Csik Ferenc megyei igazgatóval, hogy szeretném megváltoztatni, megreformálni a bizottság felépítését. A koncepcióban természetesen személycserék is szerepeltek - idézte fel a múltat Wenczel Imre, aki Mező Bélától vette át a rangos pozíciót. - Miután ebben konszenzusra jutottunk, megléptem az ezzel kapcsolatos elképzeléseimet.

A játékvezetők új megyei főnöke lecserélte a négy csoport - Ajka, Veszprém, Pápa, Tapolca - vezetőjét. Az új kinevezettek az elnökkel együtt alkotják az elnökséget. Ez eddig nem így volt. Wenczel Imre nem kívánta különösebben megindokolni döntése hátterét. Csupán annyit mondott, hogy ez egy bizalmi munka, ezért akarta ő megválasztani, kikkel akar együtt dolgozni. Arra a kérdésre, hogy az elmúlt egy évben kevesebb volt-e a "bírók' körüli balhé, mint azt megelőzően, egyértelmű, határozott választ adott az elnök.

Wenczel Imre: - Ez egy bizalmi munka, ezért akartam megválasztani, kikkel akarok együtt dolgozni

- Fogalmam sincs, hogy mennyi volt az egy évvel ez-előtti, velünk kapcsolatos vitás esetek száma. De ezzel nem is kívántam foglalkozni. Tavaly ilyenkor húztam egy vonalat. Az akkor volt. Onnantól kezdve csak előre tekintek.

Említettem neki egy kiragadott példát abból, hogy még mindig mennyire nem egységes a játékvezetői felfogás, a szabályok értelmezése bizonyos kritikus helyzetekben. Az utolsó forduló egyik rangadóján két játékos lökdöste és megrúgta egymást, amiért csak sárgalapot kaptak. De egy jogosnak tűnő reklamálás, majd a labdaelrúgás miatt viszont villant játékvezető kezében a piros.

- Bár törekedni kell rá, sohasem lesz egységes a játékvezetői felfogás a szabályok egyértelmű betartásában. De ez nemcsak a megye, hanem a világ futballjára is igaz. Ami megtörténik kicsiben, azt ugyan úgy láthatjuk a legrangosabb nemzetközi kupameccseken, a világ- és Európa-bajnokságokon is. Ugyanis a kollégák a személyiségüket is felviszik a pályára. Van, aki hatvanas pulzussal fújja a sípot és követi az eseményeket, mások sokkal vehemensebben élik bel magukat a játék vezetésébe. Hibátlanul sohasem fogunk meccset vezetni. De a legjobbak sem.

Wenczel Imre beszélt arról is, hogy a kezdeti nehézségek ellenére átvészelték az ügyviteli rendszer teljes cseréjét, amit sikerként könyvelnek el. Hiszen ebben az időszakban emiatt nemcsak a szakmával kellett foglalkozni, hanem az új technikai vívmányok megtanulásával és alkalmazásával is. Az elnök elmondta, kilencen sikeres vizsgát tettek, de még szükség van fiatal játékvezetőkre. Ezért újabb tizenegyen szintén szeretnének közéjük tartozni.

Az egykori világhírű bíró, Palotai Károlyról elnevezett "Palotai Nap" szintén azt a célt szolgálja június 23-án Budapesten, hogy a 16-20 évesek között csiszolatlan gyémántokat találjanak. A nyári edzőtáborozás szintén az utánpótlás-nevelés és képzés jegyében telik. Kihegyezve a sok gyakorlati foglalkozásra, képzésre és oktatásra, az új szabályok elsajátítására. Amit nem csak nekik kell megtanulni, ahogy tavaly is tették. De az edzőknek és a játékosoknak is el kell mondani, megtanítani, hogy a lehető legkisebb konfliktus legyen a pályákon a vitás kérdésekben. Tehát az oktatás is kiemelkedően fontos a JB mindenkori programjában.

Wenczel Imre a korábban az élvonalbeli játékvezetőként is szerzett tudását, felkészültségét és tapasztalatát, vezetői képességét igyekszik minél jobban átadni az utódoknak munkatársai segítségével. Az első év a nehézségek ellenére kedvező tapasztalatokkal zárult. Azt remélik, hogy a folytatás még zökkenőmentesebb lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!