Sport

2017.06.13. 11:34

Mi történt az andorrai öltözőben? A debütáló veszprémi futballistával beszélgettünk

Veszprém - Hét-nyolc percig mindenki csendben ült az öltözőben. A szövetségi kapitány is kereste a szavakat. Így gyászolta a magyar válogatott andorrai vereségét. Gyászos meccs volt bizony, pedig ott ült a többiek között egy veszprémi fiú, akinek ez élete napja lehetett volna.

Horváth Gábor

Beszámoltunk róla, a veszprémi nevelésű Tóth Bence az Andorra elleni világbajnoki selejtezőn mutatkozott be a magyar labdarúgó-válogatottban. Hozzátehetjük: pechére, hiszen a mieink történelmi, csúfos vereséget szenvedtek (0:1) a miniállam csapatának vendégeként.

Ugyanakkor Bence még csak 19 éves, pályája kezdetén álló tehetség, nem lenne szerencsés beletenni abba a feneketlen zsákba, amelyben a magyar foci összes búját-baját gyűjtjük.

Beszélgetésünket természetesen az andorrai találkozóval kezdtük, azonban kíváncsiak voltunk a veszprémi, győri és felcsúti időszakra is, a közelmúlt remek eredményeire, valamint a jövőbeli tervekre egyaránt.

- Gondolom, jobb debütálást is el tudott volna képzelni magának a nemzeti csapatban?

- Hát, igen, nem ilyen bemutatkozásra számítottam. Az oroszok ellen a keretben voltam, de ott sajnos nem kaptam lehetőséget. Az andorrai meccs előtt Kádár Tamás lesérült, Bernd Storck kapitány pedig hivatott és jelezte, hogy valószínűleg kezdő leszek. Azt mondta, tudja, hogy képes vagyok megoldani a feladatot (Bence eredetileg középső védő, a német szakember bal hátvédként számított rá - a szerk.). Nem számítottam rá, úgyhogy izgultam kicsit, hiszen eddig csak a televízióban láttam a csapatot, de mindenki nagyon segítőkész volt, könnyen befogadtak.

 

 

Tóth Bence (fehér mezben) a másodosztályból lett válogatott játékos. Bemutatkozó mérkőzése sajnos a legrosszabbak közül volt, amelyet nemzeti csapatunk valaha is játszott, de a veszprémi nevelésű védő bízik, benne, hogy a folytatásban kijavítják az óriási bakit      
Fotó: MTI

- Hogy érezte magát a pályán?

- A bemelegítésnél azt éreztem, hogy jól megy a csapatnak és simán meg lehet nyerni a mérkőzést. Nagyszerű érzés volt a Himnuszt hallgatni, együtt énekeltük a nézőkkel. A meccs elején sem volt gond, jól ment a játék, pontos volt az első pár passz. Egyszer helyzetbe is kerültem, de lepasszoltam az Eppel Marcinak, sajnos kimaradt. A kapitány azt kérte tőlem, hogy fussak sokat, passzoljak pontosan, segítsem a támadásokat. Azt gondolom, ezt sikerült megvalósítanom.

- Finoman szólva is gyatra volt a csapat támadójátéka. Belülről hogy érződött, mi hiányzik?

- Nagyon szerettünk volna gyorsan gólt szerezni, ám ez nem sikerült és a csapat görcsössé vált. A második félidőben a betömörülő hazaiakkal szemben hiába próbálkoztunk és voltak lehetőségeink, nem sikerült betalálnunk. Ellenfelünk önfeláldozóan védekezett, a kapusa pedig remek napot fogott ki. Talán tudat alatt elhittük, hogy ez egy könnyű meccs lesz.

- A meccs után odamentek a szurkolókhoz.

- Igen, az borzalmas érzés volt. Ha nem lettek volna ott a biztonsági őrök és a rendőrök, féltem volna. Az is rosszul esett, hogy levetették rólunk a mezt, ugyanakkor megértem őket. A szurkolók sokat utaztak, buzdították a csapatot, készültek a sikerre, amelyet sajnos nem tudtunk megadni nekik. Szóval teljességgel érthető volt a felháborodásuk, viszont tényleg rossz volt megélni, főleg, hogy ez volt az első mérkőzésem.

- Milyen volt a hangulat az öltözőben?

- Hét-nyolc percen keresztül mindenki lefelé nézett, fogta a fejét, meg sem szólalt. A kapitány is kereste a szavakat.

- Vidámabb témákra evezve, remek szezont tudhat maga mögött. Stabil játékos lett abban a Puskás Akadémiában, amely NB II-es bajnok lett és feljutott az első osztályba.

- A télen érkezett Pintér Attila nagyon összeszedte a csapatot, tavasszal csak egyszer kaptunk ki, és sikerült elérni célunkat. Boldog vagyok, sokat is játszottam. Igaz, ez a szerencsének is volt köszönhető, hiszen először sérülés miatt kerültem csapatba. Örülök, hogy sikerült bizonyítanom.

- Tizennégy éves koráig a Veszprém FC USE-ében játszott. Hogy emlékszik vissza a kezdetekre?

- Ötéves koromban, az óvodában kezdtem focizni, Kelemen Miklós látott bennem tehetséget és vitt a klubhoz. Tizenkét éves koromig az edzőm volt, ő tanított meg mindenre, sokat köszönhetek neki, ahogyan Kozma Csabának és Rugovics Vendelnek is.

- Korán Győrbe igazolt, és bejött a váltás.

- A két egyesület között volt együttműködési megállapodás és én Rugovics Vendel ajánlásával kerültem a zöld-fehérekhez. Sikerült gyorsan beilleszkedni, sokat segített ebben, hogy legjobb barátommal, Kelemen Bálinttal együtt igazoltunk az ETO-ba.

- Két és fél év múlva jött az újabb váltás. Miért pont a Puskás Akadémiára esett a választás?

- Győrben lejárt a szerződésem, és én szerettem volna máshol is kipróbálni magam. Tajti József szakmai igazgató invitált Felcsútra, szívesen mentem. Szerencsére itt is jól ment a játék, kétszer is bajnokcsapat tagja lehettem az utánpótlásban, szerepeltünk az ifjúsági Bajnokok Ligájában, ráadásul az év játékosának is megválasztottak.

Tóth Bence aztán, mint említettük, bekerült a felnőtt csapatba, ahol stabil kezdőjátékos lett. A Puskás Akadémiánál épp szerdán kezdődik a nyári felkészülés. A tehetséges védő elmondta, bízik benne, hogy az NB I-ben is ki tudja vívni a helyét az együttesben, ennek érdekében szeretne fizikailag erősödni és tovább csiszolni tudását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!