Sport

2016.06.17. 16:43

Ali doktor harminc éve

A veszprémi kórház füll-orr-gégész szakorvosa éppen harminc éve járja a megye sportpályáit és figyel, ügyel a versenyzők egészségére. Csendben, szerényen meghúzódik a háttérben, de ha kell, azonnal ott terem barna orvos táskájával és azonnal segít a bajba jutott sportolón.

Donát Tamás

- Nagyon szeretem a sportot, a sportolókat, a versenyek, a mérkőzések hangulatát - mondta dr. Ali Ballouk. - Ezért is döntöttem úgy Veszprémbe érkezésemkor, hogy ha hívnak valahova, akkor szívesen megyek. Ez éppen harminc évvel ezelőtt történt.

- Van-e kedvenc sportága, amihez különösen kötődik ?

-Azt gondolom, hogy Veszprémben ez magától értetődik, hogy a kézilabda. Annak idején náluk is dolgoztam néhány alkalommal, ami nagy megtiszteltetés volt. Őszintén sajnáltam és szomorú voltam az elvesztett Bajnokok Ligája döntő miatt.

-Évekig a férfi kosárlabdázók mellett is dolgozott, ott is remek sportembereket ismerhetett meg.

-Ez így van. Nagyon megszerettem ezt a sportágat is. Azóta is figyelemmel kísérem a velük kapcsolatos eredményeket, történéseket. Tudom, hogy versenyben voltak a bronz éremért. Azt hiszem, a negyedik hely is dicséretes teljesítmény tőlük, ezúton is gratulálok nekik.

- Ali doktor nélkül nincs ifjúsági és diák sport rendezvény sem.

-A fiataloké a jövő! Tudom, közhelyesen hangzik, de igaz. Szeretem nézni őket, ahogy igyekeznek mindent megtenni a sikerért és néha arról beszélnek, milyen álmaik vannak, mit szeretnének elérni a pályafutásuk alatt. Ebben is szerencsém van, mert a VEDAC rendezvényein évtizedek óta ott vagyok. Számos gyerek és diák sportolóból vált a szemem előtt nagyszerű eredményeket elérő, nemzetközi szinten is jegyzett élversenyző. Például a futó Takács Dávid és Kéri Bianka, vagy a kalapácsvető, Fertig Fruzsina és Pásztor Bence.

-Eddig nem hallottunk különösebb eseményről, ahol sürgős beavatkozásra, gyors intézkedésre volt szükség. Aztán a múlt hétvégi atlétikai Balaton Bajnokságon egyszer csak komolyra fordult a helyzet.

-Igen, futottak hozzám, hogy az egyik súlylökőnek zsibbad az arca, a keze, szédül és rosszul érzi magát. Először a vércukorszintjét igyekeztem beállítani, majd calcimusc injekciót adtam neki. De nem sokat javult az állapota. A tünetek alapján azonnal felmerült bennem a stroke veszélye is, ezért rögtön mentőt hívtunk, így gyorsan kórházba került fiatalember. Szerencsére ezek nem gyakori esetek. A kisebb sérüléseket pedig orvosoljuk a helyszínen. De ebben nincs semmi különös, hiszen ez a feladatunk és a kötelességünk.

-Sportol-e a sportorvosként is dolgozó doktor?

-Ha az idő engedi, természetesen. Teniszezem és tollas labdázom. És még mielőtt megkérdezi, hogy nézem-e a futball Európa-bajnokságot, a válaszom: naná, hogy nézem, és rettenetesen örültem az osztrákok legyőzésének.Különösen Lang Ádiért izgultam nagyon. Mielőtt elkerült volna Győrbe, nehéz légzésre panaszkodott. Az orrsövény ferdülését kellett megoperálnom. Büszke vagyok rá és  drukkolok neki a folytatásban is. Csak úgy, mint a válogatottnak.

Mire es sorok megjelennek már az Izland elleni második csoportmérkőzésén is túl van Bernd Storck szövetségi kapitány együttese. Dr. Ali Ballouk azt mondta, hogy nagyon nehéz mérkőzés lesz az északiak ellen, hiszen nekik a döntetlen nem elég, ezért rohamozzák majd a kapunkat. Így viszont mi kontrázhatunk majd és ebben benne lehet egy újabb siker lehetősége is. De a döntetlen is remek eredmény lenne...

Címkék#Ali Ballouk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!