Sport

2015.07.28. 09:47

A Tapolcai Öregfiúk FC-nél nem csak a tudás számít, mégis végigverik a mezőnyt

Tapolca - Mindössze két gól hiányzott a bajnoki címhez, az ezüstérmesnél ettől függetlenül nem boldogtalanok. Nincs min csodálkozni, különleges társaságról van szó. De mi ez a rejtélyes számsor: 47 54 (33), 34, 54, 48 52 (72), 39, 44 54 (50), 51 (56), 42 (53)?

Horváth Gábor

A Tapolcai Öregfiúk FC idén húsz éves és 18 esztendeje szerepel a labdarúgó megyei negyedosztályban. Mérlege irigylésre méltó: 13 alkalommal végzett dobogón és ebből ötször bajnoki címet ünnepelhetett.

- Mindnyájan versenyszerűen futballoztunk, és senki sem akart elszakadni a sportágtól. Korábban Badacsonytomajon játszott a társaság, de aztán áttettük a székhelyünket Tapolcára, a csapat 90 százaléka amúgy is a városból származott. Ez volt 1995-ben - mesélt a kezdetekről Boczkó Gyula, aki elvállalta az új klub vezetését és azóta is irányítja azt.

A későbbi bajnok Dörgicse ellen győztes tapolcai csapat. Az öregfiúk gyengébb gólkülönbségük miatt maradtak le az aranyró Fotó: Penovác Károly

Két esztendővel később újabb váltás következett, történt ugyanis, hogy az együttes a bulitornák helyett/mellett tétmeccsekre is vágyott, ezért elindultak a megye IV-ben. A TÖFC azóta üde színfoltja a mezőnynek, remek játékával, magas (47 év) átlagéletkorával és az ország legidősebb igazolt labdarúgójával, a 72 éves Gyevnár Kálmánnal.

- Ha a pályán vagyunk meghalunk a győzelemért, de ha nem sikerül nyerni, nem történt semmi. Megiszunk együtt egy sört, vagy elmegyünk pizzázni.

A tapolcaiak kerete remek labdarúgókból áll, de Boczkó Gyula kiemeli, nem ez a legfontosabb.

- Sok a jó focista, de nálunk nem csak a játéktudás számít. Az is lényeges, hogy jó ember legyen a kiszemelt. Mi egy társaság vagyunk, együtt megyünk buliba, születés és névnapot ünneplünk, májusfát állítunk. Ez nemcsak a futballról szól, hanem a közösségről. Ebbe a nagyszerű családba a feleségek és a gyerekek is beletartoznak, nagyon jól érezzük magukat együtt.

Mint említettük, a Tapolcai ÖFC több szempontból is különleges. Például azért, mert szereplésük olyan mintha saját gyerekeik, vagy unokáik ellen lépnének pályára hétről-hétre.

A fenti számsor is erre utal, az utolsó, Gógánfa elleni találkozón pályára lépők életkorát mutatja posztok szerint. A meccset amúgy a tapolcaiak 8:1 arányban nyerték meg.

A fiatal ellenfelek az esetek többségében jól viselik a futballoktatást az öregfiúktól, a közönség viszont nem minden alkalommal finomkodik. Akadt olyan pálya, ahol a szurkolók a vereség miatti tehetetlen dühükben vén trottyosok felkiáltással igyekezett felbosszantani a játéktérről levonuló tapolcai játékosokat.

Ők csak annyit válaszoltak: tetszettek volna többet futni, abban biztosak jobbak nálunk. Boczkó Gyula, aki egyébként a párbajtőröző Boczkó Gábor édesapja, 60 fölött járt, amikor abbahagyta az aktív labdarúgást, tudja, miről beszél. Ötven felett már az átlagosnál gyorsabban öregszik az ember, 51 évesen centikkel maradsz le a labdáról, 52 esztendősen már méterekkel.

Azért a TÖFC-játékosok, amint azt az eredmények is mutatják, jól időzítik a formát. Pedig edzés nincs, ahogyan a taktikai elemeket sem gyakorolják (aki ebben a korban még nem tudja, nem is fogja soha megtanulni vallja Boczkó Gyula), csak játszanak. És nyernek. Akkor is, ha esetleg kikapnak.

A Tapolcai ÖFC idén második helyen végzett a megye IV déli csoportjában. Ugyanannyi ponttal zárt, mint a bajnok Dörgicse, ám a gólkülönbsége kettővel rosszabb lett. A sors pikantériája, hogy az öregfiúk négy pontot loptak a később aranyérmestől, ősszel 0:0 lett a derbi, tavasszal a tapolcaiak 2:1-re nyertek. A TÖFC aranyérme a Tihany elleni hazai találkozón úszott el, ahol a vendégek a 89. percben egyenlítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!