Sport

2015.09.29. 14:47

Hamarosan triatlonversenyen is rajthoz áll Szabó Gabriella, a mindennapok motiválják

Csopak - Szabó Gabriellának, a Londonban aranyérmet szerző ötszáz méteres női kajaknégyes egyik tagjának a sport az élete.

Heffler Péter

A Veszprémi Triatlon Egylet Púderman elnevezésű versenyén olimpiai bajnokkal is lehetett találkozni, kis híján a rajtlistán. Azonban nem a triatlonszám ötkarikás győztese volt ott Csopakon, hanem a Londonban ötszáz méteren női kajaknégyesben diadalmaskodó Szabó Gabriella ült a nézők között.

- Honnan a triatlon iránti vonzalom?

-Még nem próbáltam ezt a sportágat, de nagyon szeretném, mert a párom, Katona Norbert is triatlonozik idestova körülbelül két éve, és általa megszerettem ezeket a versenyeket, beszéljünk a profikról vagy az amatőrökről. Olyannyira bejött, hogy lassacskán én is debütálok, ugyanis most lesz az első versenyem Porecben, ahol egy váltó tagja leszek úszóként. Kiegészítő sportágnak tökéletes, mert nagyon hasonlít a felkészülésem a triatlonosokéhoz. Az évi menetrend két részből tevődik össze, a téli alapozásnál pedig mi is nagyon sok, a triatlonosokéhoz hasonló feladatot végzünk. Talán valamivel kevesebbet úszunk, de még ezt sem mondanám.

- Mi a menetrend Rio de Janeiróig?

- Most lett vége a 2015-ös versenyszezonomnak, és az előolimpia óta, két hete már csak pihenek. Jövő héten azonban már kezdem is a felkészülést a 2016-os szezonra, ami azt jelenti, hogy nagyjából három hetet vízen leszek, majd utána kezdjük mi is a triatlonos edzéseket, amikben rengeteget fogunk úszni és futni. A mozgást amúgy a pihenőidő alatt sem tudtam kizárni, mivel hobbiból sűrűn biciklizgetek. Ezt azért nem úgy kell elképzelni, hogy napi húsz-harminc kilométereket tekerek, egyáltalán nem edzésnek fogom fel, csak a magam szórakoztatására bicajozok. Amíg pedig még marad a jó idő, addig például biztos biciklivel járok edzésre.

Szabó Gabriella (a képen jobbra) Csipes Tamarával a belgrádi Európa-bajnokságon
Fotó: index.hu

- Miből áll egy olimpiai bajnok napja?

- Az a jellemző, hogy egy évben hat-hét hónapot edzőtáborban töltök, így egy ilyen napot tudok leírni. Ilyenkor azzal indul, hogy letekerek edzésre. Kell a változatosság, a megszokott környezetből való kiszakadás, ezért nem szeretek közvetlenül a vízparton lakni. A délelőtti edzés után nyújtás, aztán ebéd és a nap fénypontja következik, a kötelező pihenő. Anélkül nem tudnám végigcsinálni a délutáni tréninget, mert szó szerint úgy esek be az ágyba ilyenkor. Délután aztán egy másfél órás vízi edzés, ezt követően némi kiegészítő mozgás, és este a csapat többi tagjával pedig nyújtás.

- Célok?

- Londonban nem jött össze a páros olimpiai bajnoki indulás, úgyhogy azt nagyon szeretném elérni, hogy egyáltalán indulhassunk Rio de Janeiróban, és ha már ott vagyunk, akkor csakis az aranyérem lehet magam felé az elvárás. Az igazság az, hogy nagyon szeretek edzeni, így igazából a mindennapok motiválnak, a téli alapozó munkát pedig kifejezetten szeretem. A kajak-kenuban különösen jó, hogy nem egész évben ugyanazt a monoton munkát végzi az ember, hanem változatosak az edzések.

Nem edzőként képzeli el a jövőt

- Nagyon szeretem a gyerekeket, így azt kell mondjam, hogy nem lennék jó edző. Például rossz időben nem tudnám őket kiküldeni a vízre - vallotta be az olimpiai bajnok kajakozó. - Karrierem befejeztével biztos, hogy maradok a sportnál, de a jogi pályán szeretném folytatni utána. Amiről viszont le nem mondanék, az a triatlon, mert nagyon megérintett ez a világ, és ezzel a sportággal tudom elképzelni, hogy megfelelően karbantartom magam - tette még hozzá Szabó Gabriella.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!