Sport

2017.03.24. 20:59

A jövőt építi Mocsai Lajos

A Telekom Veszprémnél öt évig dolgozó, bajnoki sikereket, hazai kupa győzelmeket, KEK-et nyerő szakember tehát hagyományokat őriz és ment, de jövőt is tervez.

Donát Tamás

Jó volt vele együtt dolgozni, a közelében lenni. A kézilabdázást ugyanis egy másik dimenziójában is megmutatta annak, aki kíváncsi volt rá. Kiváló előadóként megmutatta a játék összefüggéseit, hogy akik írnak, beszélnek erről a dinamikus sportágról értsék is és megértessék a pályán történteket a szurkolókkal is. A médiával való kapcsolattartása egészen példás volt. Amióta elhagyta a királynék városának csapatát, nem találkoztunk. De öt év után is úgy beszélgettünk, mintha csak tegnap hagytuk volna abba.



A Testnevelési Egyetem rektori irodájában múlt, jelen és jövő is együtt van. A felsőoktatási intézmény alapító zászlaja ugyanúgy, mint az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik szimbolikus jelképe, lobogója keretbe foglalva. De Mocsai Lajos asztalán ott van az a több száz oldalas látványterv is, amely két-három éven belüli megvalósulása után alapjaiban megváltoztathatja a világ egyik legeredményesebb felsőfokú oktatási intézményének jövőjét. A Telekom Veszprémnél öt évig dolgozó, bajnoki sikereket, hazai kupa győzelmeket, KEK-et nyerő szakember tehát hagyományokat őriz és ment, de jövőt is tervez. Úgy is mondhatnánk, hogy második életművét építi. Mert az edzői már elkészült. 

- Mindig is tudatosan terveztem az életemet, ezért már korábban eldöntöttem, hogy hatvan éves koromban kiugrom a melegítő nadrágból és a sportcipőből – mondta Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora. - Több mint negyven évet ültem a kispadon. Klubcsapataimon kívül a magyar női és férfi nemzeti együttest is nagyon sok olimpián, világ és Európa-bajnokságon vezethettem. Óriási volt a stressz, a nyomás rajtam. Az egészségem megőrzése is fontos szempont volt a váltás mellett.

A professzor úr azonban nem könnyített  az életén, hanem sokkal nagyobb fába vágta a fejszéjét. Szó szerint is újjáépíti azt a Testnevelési Egyetemet, amelyben egyébként is évtizedeket dolgozott. Reggel hét órakor már ott van és csak a késő este ér haza. Az idő megállíthatatlanul száguld előre. Már három éve, hogy átvehette kinevezését, amely az év végén lejár. Mocsai Lajos azonban azt mondja, újra pályázik, mert belekezdett egy olyan munkába, amire ígéretet tett, hogy befejezi.

- Azt kérte tőlem Orbán Viktor miniszterelnök úr, hogy olyan Testnevelési Egyetemet építsünk, amely száz év múlva is a magyar sport, a magyar emberek érdekeit segíti, szolgálja. A következő ciklus erre éppen elegendő lesz. Annál is inkább, mert az első kapavágás már áprilisban megtörténhet. Mintegy harmincnyolc milliárd forintból, tizenegyezer négyzetméteren valósulnak meg azok az elképzelések, amelyek újra a világ egyik legjobb egyetemévé emelheti az intézményt. Ennek volt az egyik első lépése, hogy újra önállóvá váltunk. Szinte újjá kellett ismét építeni a struktúrát, amely a Semmelweis Egyetemhez kötött bennünket. Innen indultunk és most jutottunk el odáig, hogy megvalósíthatjuk  terveinket. Létesítmény és oktatás fejlesztésben egyaránt. Új szakok indításában is. Az építkezések után a humán erőforrást is frissíteni kell. Professzoraink, tudósaink is idősödnek. Szükség lesz a fiatalításra, a megújulásra ezen a területen is. Én is úgy tervezem, hogy hetven éves koromig dolgozom.

Pörgeti a papírra tervezett jövőt és mutatja azt az épületet, amelynek tetején sportfelületek lesznek zöld tetővel. Kétszáz méteres atlétika pálya, multifunkcionális létesítmények, lőtér, rehabilitációs központ, uszoda és a küzdősportágak gondjai is megoldódhatnak. Megújul az edzőképzés is, ami tizennégy éve megszűnt. Huszonöt sportágban meghirdetik a diplomás képzést. Ezek a legfontosabbak, de egyéb változások, újítások is lesznek.

Mocsai Lajos igazat ad a bölcs mondás tartalmának, hogy soha se mond, hogy sohasem. Hiszen az öltönyös, diplomáciai készségeket és képességeket is igénylő munkája mellett a nemzeti akadémia további fejlesztését is tervezi. Oktatja a jövő nemzetközi mesteredzőit. Salgótarjánban pedig hátrányos helyzetű gyerekeknek hoz létre kézilabda szakkollégiumot.

Úgy emlékszik, hogy Veszprémben eredményesen dolgozott. Az adott lehetőségek és körülmények között megfelelő szakmai munkát végezhettek segítőjével, Csoknyai Istvánnal. Nehézségek, problémák mindenhol vannak és lehetnek. Az utolsó időszakban így volt ez legutóbbi klubcsapatánál. De azzal, hogy végig megőrizte edzői szuverenitását, békében vált el az óriási változásokon, átalakulásokon átmenő klubtól. Pedig még volt egy éve a szerződéséből.

- Korrekt, három éves, új szerződést kínált nekem a Veszprém. Méghozzá úgy, hogy az érkező klasszis spanyol játékosokat is megkaptam volna hozzá – emlékezett vissza az öt évvel ezelőtt történtekre Mocsai Lajos. De én már nem akartam egy másik kézilabda kultúrából érkező kézilabdázókkal új csapatot építeni. És már jó néhány játékos sem az akkori keretből. Egyébként Nettelstedben egyszer már átéltem a veszprémihez hasonló korszakos változást. Ezt az újabbat viszont már nem akartam.

Mocsai Lajos beszélt arról is, hogy ő bizony magyar edző párti, de az élet most úgy hozta, hogy a nemzeti együtteseket és a vezető magyar klubokat most külföldi szakemberek irányítják. Véleménye szerint a hazai edzőkből jelenleg hiányzik a három legfontosabb tulajdonság: a bizalom, a tekintély és a professzionális szakmai felkészültség. Azért kell dolgozni, hogy ez a három egyszerre meglegyen a jövő szakembereiben - tette hozzá.

Azzal a felvetéssel is egyet értett, hogy a jó edző is kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet, ha nincsenek klasszis, kimagasló képességű kézilabdázói. Mostanság a Kiel mestere, Alfred Gislason és a Koldingnál dolgozó Carlos Ortega igazolja ezt a tételt.

A szaktekintély azt mondta, hogy a taos pénzektől nem lehet azonnal eredményt várni. Igazi kifutásához legalább hat-nyolc év kell. Fontos, hogy ez a pénz rendelkezésre áll a magyar sportban, hiszen kell az anyagi támogatás az előre lépéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!