Sport

2013.07.14. 17:39

A kézilabda csapat játékosai bíznak a továbbjutásban

A minimális elvárás a férfi junior kézilabda válogatottól a csoportból való továbbjutás, vagyis a nyolcaddöntős szereplés a hétfőn kezdődő boszniai világbajnokságon.

Napló sport

Szombaton indult útnak Budapestről hajnali öt órakor a férfi junior kézilabda válogatott Bosznia–Hercegovinába, pontosabban Szarajevóba, a hétfőn kezdődő korosztályos világbajnokságra. Gyurka János szövetségi kapitány és csapata tíz órás buszozás után ért a helyszínre.

- Öt hetes felkészülésen vagyunk túl, ami szerintem kifejezetten jól sikerült. Keményen dolgoztak a srácok - kezdte Gyurka János. - Úgy vélem, a kondíciónk rendben van, s játékban is sok mindent ki tudtunk javítani az utolsó felkészülési mérkőzéseken, Brazília, vagy az ifi válogatott ellen.

A szakvezető hozzátette, az öt hetes programot nagyban nehezítette az, hogy a játékosok többsége a bajnokság zárása után mindössze öt nap pihenő után érkezett meg az edzőtáborba. Ez a pár nap pedig egyáltalán nem volt elég arra, hogy a szezon fáradalmait, mind fizikálisan, mind mentálisan kipihenjék a fiúk. Nem csoda hát, ha olykor fásultságot érzett, s a koncentráció sem mindig volt megfelelő. A különböző csapatépítő programokon azonban igyekeztek felfrissülni a fiatalok és mostanra már mindenki magas hőfokon ég, s buzog benne a bizonyítási vágy.

A magyar junior válogatottban hét füredi játékos van, ott lesz a vébén Zdolik Bence (labdával) (Fotó: Orosz Péter)

- Ellenfeleink közül kiemelkedik Szlovénia, amelyik a tavalyi Európa–bajnokságon bronzérmet szerzett. A házigazda bosnyákok sem tűnnek könnyű riválisnak, a hazai pálya előnyét, gondolom, igyekeznek majd kihasználni. Rajtuk kívül Argentína van még a hatosunkban, amely hasonló stílust képvisel, mint azok a brazilok, akikkel edzőmeccsen is találkoztunk. Dél–Koreáról nem sokat tudunk, ám az figyelemre méltó, hogy hosszú évtizedek óta sok pénzt fektetnek a sportágba, régóta ismerik és szeretik a kézilabdát. Kongó az egyetlen afrikai ország, amelyiknél a mi kézilabda kultúránk nyilvánvalóan fejlettebb. Láthatjuk, nem lesz könnyű a továbbjutás, ám mindent megteszünk a tizenhat közé jutásért - összegzett a tréner.

Gyurka János kiemelte, a társaság játéktudásban, valamint akaraterőben bárkivel felveszi a versenyt, és főleg az utóbbi miatt képes ellensúlyozni a fizikális különbséget a többiekkel szemben.

– Nagy az összhang a fiúk között, mindenki bizonyítani szeretne, hiszen a legtöbb játékos számára ez az utolsó év az utánpótlásban. Sajnos a füredi Kemény László nem utazhat velünk, megsérült Tatabányán az ifik elleni edzőmeccsen. A helyére a PLER–ből Győrfi Zoltánt hívtam meg.

A junior válogatottban hét balatonfüredi játékos (Kemény László, Zdolik Bence, Szöllősi Balázs, Gerdán Tibor, Nagy Dániel, Pulay Gábor, Németh Balázs) kapott helyet, erről Gyurka János annyit mondott: ebből is látszik, milyen remek szakmai munka folyik a Balaton–parti városban.

 

Keménynek Tatabánya a mumus

Másfél évvel ezelőtt éppen Tatabányán játszott bajnokit a Balatonfüredi KSE, amikor Kemény László a junior meccsen a bal bokájához kapott és részleges bokaszalag szakadást szenvedett. Most a junior válogatott szerepelt Tatabányán, s az ifik elleni tesztmeccsen ugyancsak kellemetlen perceket élhetett át a füredi beállós: a mérkőzés közepén a bal bokájához kapott egy leérkezést követően, és ismét részleges bokaszalag szakadást szenvedett.

– Sajnos egy hétig nem állhatok lábra, így nem tudok a többiekkel elutazni. Már kidühöngtem magam, most már előre tekintek. Remélem, továbbjutunk a csoportból, sőt én nyolc közé jutást várok a csapattól – mondta el a sérült játékos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!