Sport

2013.07.19. 13:14

Balaton-átúszás - A rutint el kell felejteni

Harmincnégyből három. Ez a megrendezett és az időjárás miatt lemondott Balaton-átúszások aránya.

Novothny Ottó

Szombaton a harmincnegyedik alkalommal lehet teljesíteni a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5.2 kilométert. A Balaton-átúszás elképzelhetetlen Szántó László nélkül. Sőt, most már több európai úszóversenyen is a sportvezető stábja dolgozik.

– A rutint irtjuk, abból nem lehet semmit rendezni – jelentette ki a főszervező. – Ugyanolyan lelkesedéssel, hozzáállással látunk munkához minden évben, mintha ez lenne az első eseményünk. A rutint el kell felejteni, különben veszélyes vizekre evezhetünk. Márpedig ez semmilyen szempontból nem megengedhető.

– Gondolom azért idegesítő dolog volt a kétszeri elhalasztás.

– A másik dolog, ami zavarja az objektív döntéseket, az az idegeskedés. Nyilván nem öröm, de nem szabad aggódni, mert tudomásul kell venni, hogy a szabadtéri rendezvényt befolyásolhatja az időjárás. Szerencsére most nem fogja és ez most a lényeg.

– Nyilván tapasztalatból tudja: a sokadik időpont mennyire hat az átúszó kedvre?

– Az biztos, hogy mindenki az eredetire készül. Én most nagyjából hat, hétezer emberrel számolok, hiszen vannak, akik szabadságot vesznek ki az első napra, mások külföldről akkorra időzítik a magyarországi nyaralást. Sajnálom őket, de nem rajtunk múlik ez a dolog. A legfontosabb jelszavunk ugyanis a biztonság.

 

 

A Balaton-átúszást ma már „megengedte” az időjárás, több ezer indulót várnak a szervezők (Fotó: Gáspár Gábor)



– Most is lesz hajósor, ami jelzi az irányt. Maguktól jönnek a segítők, vagy könyörögni kell nekik?

– Az alapstáb harminc, negyven főből áll. Ők évek óta részt vesznek a szervezésben és igyekszünk néha fiatalítani, de azért mindenki pontosan tudja, melyik területért felelős. Összességében azonban ezernél is többen vannak azok, akik ezen a bizonyos napon ott vannak a helyszínen, teszik a dolgukat. Általánosságban is igaz, hogy próbálunk megbízható embereket felkérni és ez igaz a hajótulajdonosokra is. Következtetésképpen maguktól jönnek, mi pedig örülünk, hogy közreműködnek.

– Időnként felbukkannak az úszók között neves emberek, feltételezem találkozott már szokatlan kéréssel.

– Őszintén mondom, hogy még soha. A Balaton-átúszás össznépi és persze egyéni virtus, nem is lenne módunk kielégíteni az egyéni kívánságokat. Ez egy remek buli, aminek van a sportos része, a szórakoztató műsor. Mindenki, aki rajthoz áll belátja, hogy nyugodt, szervezett és tökéletesen biztonságos körülményeket kell teremtenünk ahhoz, hogy mindenki sikerrel vegye az akadályt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!