Sport

2012.01.06. 09:35

Valóra vált a lovas év eleji nagy álma

Badacsony - Az elmúlt évtized legjobb Veszprém megyei eredményét tudhatja magáénak díjugratásban a salföldi Mráz Tamás, aki az idén korosztályos Európa-bajnokságon, a fiatal lovak világbajnokságán, valamint a rangos OTP lovas Világkupán is részt vett.

B. Virág Rita

A portugáliai Comportában rendezték meg az ifjúsági Európa-bajnokságot, ahol a Veszprém megyei Mráz Tamás is tagja volt a magyar válogatottnak. Rakéta Remény nevű lova napi 16 órás utazással, négy nap alatt ért el a helyszínre, ahol hatalmas hőség fogadta a magyar lovas küldöttséget. A 90 indulóból végül a 48. helyen zárt a fiatal Mráz Tamás, ami a magyar csapat legjobb eredménye.

- Év elején még csak nagy álomnak tűnt, hogy részt vehessek a fiatal lovak világbajnokságán Belgiumban - kezdte a 11 éves kora óta versenyszerűen lovagló fiatalember. - Nagyjából egy százalék volt az esély az indulásra, de gondoltam, nincs veszítenivalóm, miért ne próbálnám meg a kvalifikációt. Az országban több páros is jó eséllyel indult a hazai válogatón, ahol a szakmai grémium az egész éves formát is figyelembe vette. Végül Chacco nevű lovammal bebizonyítottuk, méltók vagyunk a részvételre.

Belgiumban a világ legjobb lovai és lovasai ellen kellett bizonyítania a salföldi fiúnak. Az elődöntőben hibátlan lovaglás után holtversenyben az első helyet szerezte meg a mintegy 260 indulóból. A következő körben sajnos becsúszott egy verőhiba, így nem jutott be a 40 párost felvonultató döntőbe. Végül Mráz Tamás és Chacco az 50. helyen zárt.

A hazai rendezésű decemberi OTP lovas Világkupára három minősítő versenyen lehetett indulási jogot szerezni. A Nemzeti Vágtán Rakéta Reménnyel az előkelő második helyen végzett a komáromi Prosper Lovas Klub színeit képviselő tehetség. A következő fordulóban két lóval is sikerült minősítést szereznie: Maxim Mimivel megnyerte a vetélkedőt, Maxim Mokkával pedig a harmadik helyen zárt. A harmadik, egyben utolsó minősítőn, a Nemzeti Lovardában Rakéta Reménnyel mindenkit maga mögé utasított. Ez alapján három lóval is kvalifikációt szerzett a világkupára.

Itt több ezer hazai néző előtt, nehéz, taktikás pályán Maxim Mokkával a bravúros második helyet szerezte meg a díjugratók között, míg Maxim Mimivel a harmadik lett.

- Jobb lett volna az évet győzelemmel befejezni, de így sem vagyok elégedetlen, hiszen vezetem az ifjúsági ranglistát, illetve az 1000 főt számláló felnőtteknél is elég jó helyen, a 14. pozícióban zártam. Az idén szeretném felülmúlni az eredményeimet, a legfontosabb, hogy kvótát szerezzek az Európa-bajnokságra, valamint a fiatal lovak világbajnokságára - fejezte be Mráz Tamás.

 

Badacsonytördemicről a válogatottba

A Mráz családban a lovaglás, a lovakkal való foglalatosság mindennapos tevékenységnek számít. A családfő, Csaba üzemelteti a salföldi természetvédelmi majort, ahol mindenféle őshonos állatot és természetesen lovakat is tartanak. Tamás mindössze 11 éves kora óta lovagol versenyszerűen, mégis számtalan hazai és nemzetközi eredménnyel büszkélkedhet. Mindemellett megyei és regionális ifjúsági bajnok, a magyar válogatott tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!