Sport

2011.06.15. 05:41

Világcsúcs: Minczér is szintes

Veszprém - Ifjúsági korosztályos világcsúcs kalapácsvetésben, valamint olimpiai és világbajnoki "B" szint 3000 méter akadályon. Pásztor Bence dobóatléta és Minczér Albert futó volt a hétvége két főszereplője.

B. Virág Rita

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) szenzációs hétvégét zárt. Előbb a hazai rendezésű U-18-as válogatott atlétikai viadalon dobott saját versenyzője, Pásztor Bence kalapácsvető új korosztályos világcsúcsot, 83,92 métert, majd másnap Minczér Albert Strasbourgban olimpiai és világbajnoki "B" szintet futott 3000 méter akadályon (8:27,49).
 
- Nem is hittem, hogy létezik ennyi köszönöm - kezdi mosolyogva Pásztor Bence, majd hozzáteszi, hogy megértsem, annyi gratulációt, biztatást, bátorító "csak így tovább"-ot kapott az elmúlt két napban, és nem is gondolta volna, ennyien figyelik, követik a pályafutását.

 

 

Mikor felvetem, ezzel az eredménnyel beírta magát az atlétika történelemkönyvébe, bizakodva mondja, reméli, nem először és utoljára írják le a nevét a Nemzetközi Atlétikai Szövetség rekordokért felelős dolgozói. Bence ugyanis szeretné túlszárnyalni fantasztikus rekordját a franciaországi Lille-ben az ifjúsági világbajnokságon vagy a július végi ifjúsági olimpián.

- Úgy érzem, akár 85 méterig is képes vagyok javulni. Még nem érzem magam kellő biztonságban a dobókörben, azonban három hét elég arra, hogy stabilizáljam magam. Fejben is szeretnék még erősebb lenni, ebben anyukám rengeteget segít nekem, hiszen az idén két aranyérmet szeretnék hazahozni. Csalódott lennék, ha nem nyernék Lille-ben vagy az EYOF-on, a célom egyértelműen a dobogó teteje - szögezi le határozottan. Minczér Albert a vasárnapi nagy futás után már tanulmányaira koncentrál, épp vizsgája után érem utol.

 



- A hét elején még Lengyelországban versenyeztem, akkor úgy tűnt, a török Európa-kupáig csak a felkészülésre kell figyelnem. Aztán csütörtök este felhívott a menedzserem, és pénteken délben már úton voltam Strasbourg felé. Erős mezőnnyel, nagyszerű körülmények között versenyezhettem, többek közt ennek is köszönhető, hogy négy másodpercet javítottam egyéni legjobb eredményemen. A magyar mezőnyből kimagasló Albert az idén a kínai Universiadéra koncentrál, ott szeretne dobogóra állni, majd Deguban a világbajnokságon szeretné megjavítani egyéni csúcsát.

 

Az U-18-as nemzetközi válogatott atlétikai viadalt a magyar csapat magabiztos pontelőnnyel nyerte meg a csehek és a szlovákok előtt. Pásztor Bencén kívül további négy első helyet szereztek a veszprémiek. A férfi 1500 méteren Kilián Dániel nyert 4:04,53-as eredménnyel, Tulok Mátyás előtt (4:06,41). 2000 méter akadályon Tóth Áron volt a leggyorsabb (6:08,01). Női 400 méteren Kéri Bianka nyert (55,70). A Continent Company színeit képviselő Bácskay Zsófia diszkoszvetésben 41,71 méterrel győzött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!