Sport

2010.11.16. 19:12

A kardvívás Carusoja - Gerevich kiállítás Várpalotán

Várpalota - Egyetlen napos élmény volt, de maradandó: a Gerevich családnak köszönhetően a hétszeres olimpiai bajnok sportoló valamennyi aranyérmét megtekinthették kedden a látogatók a művelődési házban.

Novothny Ottó

A Várpalotai Olimpiai Baráti Kör sokadik remek kezdeményezése vonzotta az érdeklődőket: ezúttal a Gerevich emlékkiállítás érkezett a városi művelődési házba.

Hatszor csapatban, egyszer pedig egyéniben győzött Gerevich Aladár az 1932 és 1960 között megrendezett ötkarikás játékokon. A nagyszerű kardvívó a sportág magyar aranykorának egyik meghatározó alakja volt. A várpalotai emlékkiállításon ott volt fia és két unokája, no meg egy biztonsági őr is, aki a hét olimpiai bajnoki címet igazoló aranyérméket őrizte.

A bevezetőben Horváth Zoltán Róma olimpiai bajnok kardvívója méltatta a sportembert, akit a kardvívás Carusojának nevezett. Elmondta, hogy Gerevich mozgása tökéletes volt, szinte soha nem tett pástra nem illő mozdulatot.

- Nem megközelíthetetlen, de visszahúzódó ember volt, aki a családjának élt - jellemezte őt az egykori csapattárs és barát.

A Várpalotai Olimpiai Baráti Kör kiállításán szerdán és csütörtökön kaphatnak betekintést az érdeklődők Gerevich Aladár utolérhetetlen sikereiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!