2016.10.07. 10:17
Az illatos furmint
Somlóvásárhely – A borok közül az ízlésemhez legközelebb a furmint áll – mondta Szabó László borász.
A Somló fiatal borásza elmondta, hogy a furmintok közül a legelterjedtebb a fehér változat, amely későn érő fajta: október második felében szüretelik. Tőkéje erőteljes, igénytelen a talajra; közepes illetve bőtermő fajta. A levele alig tagolt, szélessége és hosszúsága nagyjából megegyező, vastag, kissé hólyagos.
Fotó: Penk Tímea
A furmint szőlő fürtje laza, középnagy, átlagsúlya tíz dekagramm, bogyói közepes nagyságúak, sárgászöldek, napos oldalukon rozsdásak, hosszú nyelűek, kissé vastag héjúak, ropogósak, lédúsak, jól beérve szépen aszúsodnak.
Fotó: Penk Tímea
Fogékony a gombafertőzésre, de kedvező évjáratokban a rothadás nemes jellegű. Magyarországon a nyolcadik legelterjedtebb fajta.
Fotó: Penk Tímea
Főleg Tokaj-hegyalján és Somlón termelik. Bora savdús, önálló, harmonikus összetételű, jellegzetes finom illatú és kellemes ízű pecsenyebor, illetve aszúsodva finom csemegebor.