Somlóvásárhely

2016.10.07. 10:17

Az illatos furmint

Somlóvásárhely – A borok közül az ízlésemhez legközelebb a furmint áll – mondta Szabó László borász.

Penk Tímea

A Somló fiatal borásza elmondta, hogy a furmintok közül a legelterjedtebb a fehér változat, amely későn érő fajta: október második felében szüretelik. Tőkéje erőteljes, igénytelen a talajra; közepes illetve bőtermő fajta. A levele alig tagolt, szélessége és hosszúsága nagyjából megegyező, vastag, kissé hólyagos.

Fotó: Penk Tímea

A furmint szőlő fürtje laza, középnagy, átlagsúlya tíz dekagramm, bogyói közepes nagyságúak, sárgászöldek, napos oldalukon rozsdásak, hosszú nyelűek, kissé vastag héjúak, ropogósak, lédúsak, jól beérve szépen aszúsodnak.

Fotó: Penk Tímea

Fogékony a gombafertőzésre, de kedvező évjáratokban a rothadás nemes jellegű. Magyarországon a nyolcadik legelterjedtebb fajta.

Fotó: Penk Tímea

Főleg Tokaj-hegyalján és Somlón termelik. Bora savdús, önálló, harmonikus összetételű, jellegzetes finom illatú és kellemes ízű pecsenyebor, illetve aszúsodva finom csemegebor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!