Somlószőlős

2016.04.14. 10:01

Felújításra és új gazdára vár a somlószőlősi Zichy-kastély

Somlószőlős - Szívfájdalom a falubelieknek, hogy romosan áll a tizenkilencedik század közepén épített Zichy-kastély. A tulajdonosok elkezdték a felújításokat, de pályázati lehetőségek nélkül nem tudták kastélyszállóvá alakítani az építményt.

Penk Tímea

Kiss János polgármester mutatta be az ingatlant, amelynek az állagmegóvásáról gondoskodnak ugyan a tulajdonosok, de a vandálok nem kímélik az épületet. A polgármestert személyes emlékek is fűzik a kastélyhoz, hiszen oda jár óvodába.

Zichy Ferraris Manó, hátrahagyva felesége miatti kesergését, a Somló-hegy északi oldalán építtetett romantikus stílusú rezidenciát 1851-ben, amellyel Voyta Adolf terveztőt bízta meg. A régi családi birtokon a gróf somlói bor készítésével is kísérletezett.

- A kastély ékessége a bevilágós mennyezet, de a pince kialakítása is nagyon látványos. A dongaíves mennyezeten tökéletesen állnak az elemek - mondta Kiss János.

Az épület nem az önkormányzaté, hanem két budapesti magánszemély kezében van. A polgármester úgy tudja, hogy száz- és kétszázmillió forint közötti összegért árulják egy ideje, mert nem tudják folytatni a felújításokat, átalakításokat.

- Tökéletes hely lenne egy idősek otthonának. A kiszolgáló helyiségeket elkezdték megépíteni medencével az udvaron - számolt be Kiss János, majd mutatta a régi gerendákat, az egykori kemencét és a szennyvízelvezetőt, valamint a fenti ablakokból az 1300-as években épült templomot. Szerinte szépen rendbe lehetne hozni a majdnem két és fél hektáron álló épületet, mert jó statikai állapotban van. Fiatal egyetemisták is felfigyeltek a somlószőlősi kastély szépségeire, ezért itt akarnak filmet forgatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!