Somlójenő

2015.05.15. 09:05

A közös élmények kovácsolják össze a 330 lakost

Somlójenő - Összetartó, kultúrakedvelő emberek lakják a Somló lábánál fekvő kistelepülést. Az aktív korúak a környező városokba, Ajkára, Devecserbe, Sárvárra, néhányan Veszprémbe járnak dolgozni. Vállalják az utazást, nem gondolnak arra, hogy elköltözzenek.

Tisler Anna

Jól érzik magukat a nyugodt, csendes községben. Az utcák, terek virágosak, gondozottak. A közmunkások füvet nyírnak, kapálnak, locsolnak. Az udvarok is rendezettek. Mindenki ismer mindenkit, hétvégén és esténként, ha jó az idő a gyerekek a játszótéren találkoznak, a fiatalok a vendéglő elé ülnek ki, az idősebbek az utcán beszélgetnek. Somlójenőre nem jellemző az elöregedés. Ma 330 fő él ott, a lakosságszám évek óta alig változik, viszont egyre több a fiatal. Nő a születések száma, és néhány család beköltözött. A közlekedés jó, bárhova el lehet jutni autóbusszal és vonattal is. A házakhoz tartozó telken megterem minden, ami a családnak szükséges.

Nemes Ferencné második ciklusát tölti polgármesterként. Először 2012-ben választották meg a korábbi polgármester, Nemes Attila halál után. A polgármester asszonyt mindenki ismeri, a művelődési házat vezette, majd alpolgármesterként dolgozott. Ma a polgármesteri teendők ellátása mellett este a gyermek színjátszó csoporttal gyakorol, a könyvtárban várja az olvasókat, az internetezőket.

Nemes Ferencné a település polgármestere büszke a gondozott, virágos településre
Fotó: Tisler Anna

- Hetven beiratkozott olvasónk van, ami jó a lakosságszámhoz képest  - mondta a polgármester. - A szórakoztató irodalom a legnépszerűbb körükben. Az időseknek, akik már nem tudnak eljönni, a szociális gondozó viszi az olvasnivalót. A diákok, akiknek nincs otthon számítógépük, a házi feladatot is itt készítik el. A helybelieknek a nyomtatás, fénymásolás is ingyenes. A színjátszó gyerekek legutóbb anyák napján szerepeltek, de készülnek falunapra, augusztus huszadikára, az idősek napjára is. A kölyöknapot június huszadikán tartják. A falunap időpontja július 11-e. A nyári szünidőben több programot, kirándulást szerveznek nekik. A hátrányos helyzetű településen több család nem engedheti meg magának azt, hogy táborba küldje a gyermekeket. Ők így juthatnak nyári élményekhez. Március 15-ét somlói kirándulással és akadályversennyel ünneplik.

A bekerített, minden előírásnak megfelelő játszótér fa játékait gyakran használják a legkisebbek. A falu végén az önkormányzati területet tavaly parkosították. Az idén az utak felújítására nyújtanak be pályázatot. A  Rákóczi út teljes szélességében felújításra vár, a Rózsa utca még murvás, így annak szilárd burkolattal való ellátása sokba kerül. A tervek között szerepel az orvosi rendelö épületének a felújítása is.

A játszótér minden előírásnak megfelel. Pápai Szabolcs tanulás után gyakran kimegy mozogni, kikapcsolódni

 

A faluközpontban a Flórián szobor és egy régi tűzoltó eszköz látható


A 65 éven felüliek májustól szociális étkezést vehetnek igénybe, a szociális gondozó tíz idős személyt látogat rendszeresen. Nyugdíjas klub is működik a községben. Falugondnoki autót is nyertek pályázaton. A falugondnoki szolgálat 2014. szeptemberben kezdte működését. Lukács Attila falugondnok hetente kétszer szállítja orvosi vizsgálatra a betegeket.

A gyermekek többsége a szomszédos Somlóvásárhelyre jár óvodába, iskolába, néhányat Tüskevárra irattak be a szülők.

A fiatalok kihasználják az ingyenes internetezési lehetőséget. Horváth Marianna, Ignácz Arnold, a háttérben Valkai Klaudia sok időt tölt a könyvtárban

A munkaprogramban öt tartós munkanélküli burgonyát termel, amelyet a bolti árnál olcsóbban vásárolhatnak meg a falubeliek.

- Azoknak biztosítottunk jövedelemszerzési lehetőséget, akik a munkaerőpiacon életkoruk vagy betegségük miatt esélytelenek - tudtuk meg. - Huszonhárom munkanélkülit tartottunk nyilván a hónap elején. A közfoglalkoztatást úgy szervezzük meg, hogy mindegyikük le tudja dolgozni az ellátás további folyósításához szükséges időt. Segítjük a munkába állásukat. Nemrég egy veszprémi vállalkozás tartott előadást. Hatan jelentkeztek az állásokra. Reméljük, hogy megfelelnek a feltételeknek és hamarosan munkába állhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!