SÉTA

2012.08.23. 14:07

Példakép születik

A Séta-tábor első előadását a már hazatérő Rozmán László tartotta, akinek bemutatásra került legújabb dokumentumfilmje.

Napló Online

Ferkovics József , roma származású festő életébe s munkásságába pillanthat bele a néző, közben megismerve önmagát, s a különböző nemzetiségű emberekhez való viszonyulását. Dokumentumfilm egy festőről, egy etnikai csoportról, s magáról az emberi természetről. A romák el nem fogadása, mégis művészet révén levő érvényesülése. Ez Ferkovics József, s vele együtt az összes el nem fogadott roma művész, kit kalitkába zár származása, de ezt igazgyöngyként viseli szívén. Mindig embernek maradni, s származásunk kitüntetésként viselni, jöjjünk bárhonnan, legyen bőrünk bármely színű.

Ez az igazi életcél, nem csak József számára, de minden ember számára. Életcél melyhez kikövezett út vezet, de van, mi irányt mutasson. Szeretet és kitartás. Kitartás, mert sok akadályt gördít a roma származásúak elé az élet, de kellő magabiztossággal elhihetik, hogy belőlük is lehet az, mire vágynak. S ehhez a magabiztossághoz az alapkő ez a film. Ez a film, melynek megteremtője pedig nem más, mint Rozmán László és Boros Ferenc.

                                               Vass Alexandra, Kölcsey Ferenc Gimnázium, Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!