Sáska

2016.02.06. 16:39

Töpörtyű desszertként - Az egész falu részt vett a disznóvágáson

Sáska - A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva idén ugyancsak az összefogás jegyében, együtt vágott disznót a falu apraja nagyja, de ezúttal már gördülékenyebben folyt a munka.

Tóth B. Zsuzsa

A program a legkisebbektől a nyolcvanasokig megmozgatott mindenkit, bár hét közben sokan betegeskedtek, szombatra mindenki összeszedte magát. A közel egy mázsás disznót a szomszéd faluban vették. Az idősebbek igyekeztek átadni tudásukat a lelkes fiataloknak, akik Albert Attila és Horváth Bence szervezésével összefogták a csapatot. Minden munkafolyamatnak volt felelőse, még a töpörtyű is három kondérban készült, három alkalmi fakanálforgató szaktudása mellett.

Sinkó Norbert, Albert Attila, Horváth Bence, Viasz László és Tóth László szerint a munka jobban megy egy kis frissítő mellett (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Reggel az asszonyok már korán a konyhában sürögtek, forogtak, resztelt májat és tócsit, valamint velős piritóst készítettek, de volt felelőse a forralt bornak, teának, a házi pálinkák kavalkádjának is. Molnár Margaretta néni nyolcvan éve ellenére nem volt rest 32 kiló lisztből kenyeret sütni a falukemencében, az erdélyi recept bevált már a tavalyi disznóvágáson.

Tóth László böllér, Viasz László és Horváth Bence húsdarálás közben (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Bár a kistelepülésen háromszázan se laknak, de minden család kivette a részét a disznóvágásból. Aki napközben nem ért rá a faluházban és környékén sürgölődni, az legalább a készülődésből vette ki részét, vagy az esti vacsorán jelent meg. Arra idén is feldíszítették a nagytermet az alkalomhoz illően, 170 főre terítettek. Véres és májas hurkát, kolbászt, sült húst tálaltak, töpörtyűt kínáltak desszertként. Vacsora után cigányzenekar húzta a talpalávalót, még emlékezetesebbé téve az idei disznóvágást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!