Rendőrségi

2016.02.09. 07:31

Unokájukra hivatkozva csalta ki az idősek pénzét

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy 29 éves budapesti férfival szemben, aki társával együtt 2014. októberében három idős sértett pénzét, illetve ékszereit csalta ki, elhitetve velük, hogy unokájuk sürgős anyagi segítségre szorul.

A férfi 2014. október 10-én egy 83 éves, mezőberényi asszonyt hívott fel telefonon, s a sértett unokájának adva ki magát, elhitette vele, hogy nagy bajban van, és 1.200.000 forintra van szüksége. A sértett az unokája felett érzett aggodalmában megígérte, hogy 700.000 forintot ad, mire a vádlott közölte, hogy egy osztálytársa fog menni a pénzért. Mintegy két és fél óra elteltével a vádlott jelent meg a sértett lakásán, akitől a már összekészített készpénzt egy borítékban átvette.

Két nappal később, a délutáni órákban az elkövető – a nyomozás során ismeretlenül maradt társával – egy pápai, 74 éves asszonyt hívott fel. A telefonáló ez esetben is elhitette a sértettel, hogy az unokájával beszél, az asszony azonban közölte, hogy nincs pénze. Ezt követően az elkövetők újra felhívták a sértettet, s már azt kérték tőle, hogy az arany ékszereit adja oda. Az idős sértett elhitte, hogy valóban az unokája van a vonalban, s mivel segíteni akart, beleegyezett az ékszerek átadásába, melyekért majd az unokájának egyik barátja érkezik. Röviddel ezt követően a vádlott jelent meg a sértettnél, s magát az unoka barátjának kiadva 85.000 forint értékű ékszert szerzett meg.

Ugyanezen nap estéjén a vádlott és ismeretlen társa már egy veszprémi, 76 éves asszonynak telefonált, hogy a korábban követett módszerrel annak pénzét kicsalják. Mivel a sértettnek ez esetben sem volt készpénze, az elkövető társa rábeszélte, hogy az arany ékszereit adja oda, amibe a sértett beleegyezett. A közel 170.000 forintot érő ékszerekért – egy óra elteltével – ez esetben is a vádlott jelentkezett, s magát az unoka barátjának kiadva, vette át azokat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!