Rendőrségi

2017.02.24. 16:21

Több ezer tűz van minden tavasszal, beindult az idei szezon

Az elmúlt néhány napban, Veszprém megyében is ugrásszerűen megnőtt a szabadtéri tűzesetek száma. Összesen tizennégy alkalommal kellett vonulniuk a tűzoltóknak szabadtéri tűzesetekhez. A statisztikák azt mutatják, hogy az esetek többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza.

Az erdő- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyesebb időszak, ilyenkor Magyarországon évente több ezer tűz keletkezik, hívja fel a figyelmet a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, és a Megyei Tűzmegelőzési Bizottság. A szabad területi tüzek megakadályozására vonatkozó általános előírás, hogy a terület tulajdonosa, használója köteles a területet éghető anyagtól, száraz növényzettől mentesen tartani. A belterületi hulladékégetés – amennyiben más jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – tilos! Kerti zöldhulladék égetésre csak ott van lehetőség, ahol ezt önkormányzati rendelet megengedi.

A kirándulóknak fontos tudnia, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet, s minden esetben ügyeljenek rá, hogy ezt folyamatos felügyelet mellett, megfelelő mennyiségű oltóanyag birtokában tegyék. Ha befejezték a szabadtéri sütés-főzést, vagy a kerti hulladék égetését, akkor a tüzet minden esetben oltsák el vízzel és takarják le földdel. Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet. A dohányzók pedig minden esetben oltsák el az égő cigarettacsikket, mert az is könnyen tüzet okozhat. A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat. Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet a bírság.

Amennyiben tűzeset következik be, azonnal kérjen segítséget a 112-es központi segélyhívó telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!