Rendőrségi

2016.02.04. 16:47

Több gyalogosgázolás januárban az országban

Az év első hónapjában nyolc gyalogos vesztette életét közúti balesetben az országban.

Heffler Péter

Veszprém megyében az eddigi tíz balesetben összesen tizenegyen sérültek meg, melyek között nem volt halálos áldozat.

Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság tájékoztatása szerint januárban jelentősen megnőtt a gyalogoselütések és az emiatti halálos áldozatok száma az országban. A tájékoztatóból kiderül, hogy csak az év első három hetében nyolc gyalogos vesztette életét közlekedési balesetben Magyarországon. A balesetek közül egy-egy történt nappal, illetve szürkületben, három esetben lakott területen, működő közvilágítással, négy esetben pedig közvilágítás nélküli útszakaszon, lakott területen kívül. Az összes éjszakai balesetről elmondható, a gyalogosok nem viseltek láthatósági mellényt vagy fényvisszaverő ruházatot, holott ez lakott területen kívül kötelező lett volna. A balesetek jellemző okai, hogy a gyalogosok az úttesten szabálytalanul haladtak, mentek át, illetve a járművezetők részéről a szabálytalan kanyarodást, figyelmetlen vezetést emel-ték ki.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, hogy januárban tíz olyan közlekedési baleset volt Veszprém megyében, amelyben gyalogost ütöttek el. Ezekben tizenegyen szenvedtek sérülést, míg halálos kimenetelű baleset nem volt, ám két eset súlyos sérüléssel végződött. Két-két baleset volt Pápán, Veszprémben és Ajkán, míg egy-egy Vaszaron, Csetényben, Zircen és Várpalotán. Tájékoztatójukból még kiderül, hogy január 11-én a délelőtti órákban Veszprémben a rendőrkapitányság épülete előtti gyalogátkelőhelyen ütöttek el egy gyalogost.

Gaál Csaba rendőr őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta, hogy idén összehangolt megelőzési programot szerveznek a gyalogosok védelmének érdekében. Ennek keretében felmérik a gyalogosközlekedéssel leginkább érintett útszakaszokat, ahol fokozott ellenőrzések várhatóak. Emellett figyelemmel kísérik a gyalogátkelőhelyek állapotát, így ha például nem működik a lámpa, vagy a felfestés nem látszik, kezdeményezik azok javítását. - A gyalogosokat és kerékpárosokat érintő programjainkban részükre láthatósági mellényeket és fényvisz-szaverő eszközöket is fogunk osztani. Ez nem új keletű, hiszen ilyen akciónk már volt a tavalyi év végén is - árulta el a Naplónak Gaál Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!