Rendőrségi

2016.02.12. 16:14

Rendőrségi évértékelő: nem lehet hátradőlni!

Veszprém – A maximálishoz közelítő eredményt ért el az ötös skálán az önkormányzatoknál végzett belügyi felmérés szerint a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tavaly, amely az országos listán az élvonalban található.

Kovács Erika

Ezt Töreki Sándor dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány közölte az elmúlt évről Anda György ezredes, rendészeti főkapitány-helyettes és Pogány Péter ezredes, bűnügyi főkapitány-helyettes társaságában a rendőrségnél tartott évértékelőn pénteken.

Töreki Sándor főkapitány az érem egyik oldalának nevezte az eredményeikről összeállított statisztikát, amelyhez – mint mondta – az országos rendőrfőkapitány gratulált, és köszönetet mondott a megye egységes és jól felkészült állományának. Mint mondta, a másik oldal, a lakosság elismerése számukra szintén nagyon jelentős, ami mérleget von róluk, tükrözi az emberek elégedettségét.

A tavalyi évről többek között kiemelte, több mint tíz százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma az előző évihez képest. Ezekből tavaly volt a legkevesebb, de a csökkenés évek óta folyamatos, közel 48 százalékot mutatott 2010-hez viszonyítva.

A kiemelt bűncselekményeknél és a közterületen elkövetett, kiemelten kezelt bűneseteknél is jelentős visszaesés történt. Megyénkben az országos átlaghoz képest gyorsabban fejezték be a bűnügyi nyomozásokat. Öt emberölés történt tavaly, valamennyit felderítették. Elhangzott továbbá, a rendészeti állomány 2015-ben a közterületen az egy évvel korábbihoz képest jóval többet tartózkodott, dolgozott, az ott elkövetett bűncselekmények száma több mint tíz százalékkal csökkent. Közel öt százalékkal kevesebb közlekedési baleset történt 2010-hez képest, és jelentősen csökkent, amit ittasan követtek el. Tavaly a balesetek közül 25 halálos kimenetelű volt, ami kettővel több, mint egy évvel korábban.

Töreki Sándor főkapitány szólt az országos rendészeti versenyekről, ahol a megyei állomány előkelő helyezéseket ért el, méltatta a polgárőrökkel, a vadászkamarával, a Befogadás Házával való együttműködésüket, a tavaly óta működő tevékenységirányítási központ munkáját, hozzátéve, a rendőrség adott esethez alig tíz percet meghaladóan kiérkezik.

Elhangzott még, hogy működésükhöz, fejlesztéseikhez a gazdasági igazgatóság biztosította a szükséges feltételeket: új gépkocsikat helyeztek üzembe, Balatonfüreden szolgálati lakásokat építettek, felújították, korszerűsítették a pápai és a veszprémi kapitányságot. Tavaly a legnagyobb kihívást jelentette az új szolgálati törvényre való átállás, és átlagosan 30 százalék körüli béremelés történt. A teljesítményt elismerték, havonta választottak „hónap emberét”. Kiemelten kezelték a sajtókapcsolatot, a kommunikációt, ami  a lakosság tájékoztatása miatt alapvető.

– Hátradőlni nem lehet, a siker kötelez, az eredményeket megtartani, javítani kell! – fogalmazott Töreki Sándor. A dandártábornok az idei célokról kifejtette: a megyei kapitányság tölti be idén a Balatoni Koordinációs Közbiztonsági Bizottság elnöki tisztét, amire az idegenforgalmi szezon miatt is kiemelt súlyt helyeznek. Továbbra is nagyon fontosnak tekintik a közbiztonsági egyeztető fórumokat, a képzést, önképzést, az utánpótlást és toborzást.

A tavalyi bűnesetek közül külön szólt a Pápán eltűnt idős nő holttestének és az eset elkövetőjének felkutatásáról, illetve a trükkös lopások felderítéséről. A célokról elmondta, szeretnének előrelépni a lakásfeltörések felderítésében.

A megyei főkapitány elismeréssel beszélt az állomány migrációs munkájáról, amit az érintett megyékben dolgozó szervezetek és lakosok is nagyra tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!