Rendőrségi

2017.06.13. 12:34

Páros rablás "udvarlás" után - nyolc és fél év fegyházbüntetést kapott a többszörös visszaeső férfi

Pápa, Veszprém - A büntetett előéletű élettársakat egy asszony kirablása miatt összesen több mint 14 év szabadságvesztésre ítélték.

Mátételki András

A hat osztályt végzett, írni-olvasni nem tudó, többszörösen büntetett előéletű, 55 éves B. József élettársával, E. Cs. Bélánéval kiment a pápai Agrár expóra tavaly május végén, hogy a poharakban hagyott italokból kortyolhassanak. A tömegben kiszúrtak maguknak egy asszonyt, aki az ujján több aranygyűrűt viselt, valamint a nyakában egy 60 centiméter hosszú, 14 karátos arany nyaklánc lógott medállal. Noha G.-né a férjével volt kint a vásárban, este kilenc után egyedül indult haza.  Észrevette, hogy az élettársak kerékpárral követik, de ennek nem tulajdonított jelentőséget. A vádlottak a Piactéren érték utol, ahol az elsőrendű vádlott udvarolni kezdett a későbbi áldozatuknak. E.-né ebben remek partner volt, arról győzködte G.-nét, hogy a férfi jó parti lenne neki. Az asszony felszólította őket, hagyják békén, ne molesztálják, mert férjnél van.

Ekkor fordult a kocka, a vádlottak durva hangnemre váltottak, majd lökdösni kezdték a nőt, akinek a fejére a következő pillanatban ütéseket mértek. Végül olyan erősen meglökték, hogy a sértett a földre esett, ahol összetört ez értékes szemüvege. Az igazi megpróbáltatások csak ezután kezdődtek, amikor a másodrendű vádlott azért verte az asszony fejét, hogy megszerezze a kézitáskáját, amiben különösebb érték nem volt - bár ezt a szintén börtönt járt, négy gyerekes, 52 éves E.-né akkor még nem tudta. Végül is megkaparintotta a 80 ezret érő nyakláncot, valamint a válltáskát, amellyel kereket oldott. A járókelők gyorsan elkapták, akik a segélykiáltásokra siettek a rablás helyszínére.

Ez idő alatt B. József tovább ütlegelte áldozatát, csakhogy megszerezze az aranygyűrűket. Amikor észrevette, hogy többen a nő segítségére sietnek, próbált lelépni, de a szemtanuk addig a helyszínen tartották, amíg a rendőrök nem értek ki.

A férfi a tárgyaláson elismerte bűnösségét, s azt mondta: aznap már ivott, nem emlékszik a történtekre, különben is az élettársa bántalmazta az asszonyt. E.-né viszont úgy vallott, hogy párja lökte el a sértettet, ő semmilyen bántalmazásról nem beszélt.

A Pápai Járásbíróság ítéletét jogerősen helyben hagyta a törvényszék. Ennek értelmében társtettesként elkövetett rablás bűntette miatt, mint erőszakos többszörös visszaesőnek, B. Józsefnek nyolc és fél évet fegyházban, párjának öt év tíz hónapot börtönben kell töltenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!