Rendőrségi

2016.02.05. 16:02

Ön kockára tenné más életét?

Pápa - Három ittas vezetőt füleltek le 20 perc leforgásán belül a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai a minap. Az elmúlt évben az ittas vezetők a kapitányság illetékességi területén hat sérüléses balesetet okoztak, ezek közül egy halálos kimenetelű volt.

Polgár Bettina

- Az alkoholfogyasztás kihat a vezető cselekvőképességére, ellehetetleníti a váratlan, kritikus helyzetek megfelelő kezelését. 0,2 és 0,4 ezrelék közötti véralkoholszint esetén csökken a vezetési teljesítmény, 0,5 ezreléknél már romlik az egyensúlyérzék, a kormányzás, a fékezés technikája, míg egyes vezetők nehezebben észlelik a piros és a zöld színeket. 0,6 és 0,8 ezrelék között kialakul a kettős látás, 0,8 ezrelék felett meghosszabbodik a fékút, 1,5 ezreléknél pedig a sofőr teljesen elveszti a vezetési képességét - adott áttekintést az alkohol járművezetőkre gyakorolt hatásairól Varga Balázs rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Mint mondta, január 30-án, szombaton a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai fokozott szolgálatellátással éltek, a nyolc órás akció kertében pedig 12 rendőr közreműködésével bő húsz perc leforgásán belül három ittas vezetőt is lefüleltek. - Érdekes volt számunkra a nemek megoszlása, mivel két nő és egy férfi vezetett ittasan, sőt, a szonda visszajelzései alapján a hölgyek több alkoholt fogyasztottak, mint a férfi vezető. Szomorú, hogy mindhárman többedmagukkal ültek a járműben, ezzel nemcsak a saját, hanem a közlekedés más résztvevőinek, illetve az utasaiknak életét is veszélyeztették - mutatott rá a közlekedésrendészeti osztály vezetője.

Varga Balázs rendőr alezredes

Elmondta, az akció során az ittas vezetők kiszűrésére az úgynevezett finn módszert használták.  - A finn módszer alkalmazása során a gépkocsivezetőket - ha más szabálytalanság gyanúja nem áll fenn - tájékoztatjuk, hogy rendőri ellenőrzés alá vonjuk őket, nyilatkoztatjuk őket arról, hogy fogyasztottak-e alkoholt, valamint hajlandóak-e megfújni a szondát. Ha a vezető megfújja a szondát és az negatív, akkor elbúcsúzunk tőle. A finn módszert jellemzően akkor alkalmazzuk, amikor rövid időn belül nagyszámú autóvezetőt akarunk ellenőrizni egyszerre. Ez sofőrönként hozzávetőleg két percet vesz igénybe - ismertette a hazánkban is sikeresen használt módszert Varga Balázs. Hozzátette, Magyarországon zéró tolerancia van érvényben: abban az esetben, ha a gépjárművezető fogyasztott alkoholt, akkor vagy közigazgatási eljárás, vagy büntetőeljárás indul vele szemben. Ez a véralkohol-koncentrációtól függ.

A rendőr alezredes kiemelte, a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén 2015-ben az ittas vezetők hat sérüléses balesetet okoztak, melyek közül egy halálos kimenetelű volt. - Az Európai Uniónak az az elvárása, hogy 2050-re a halálos közúti balesetek számát nullára kell redukálni. Mivel az ittas vezetés kiemelt baleseti ok, ezért erre egész évben nagy figyelmet fordítunk - nyomatékosította Varga Balázs. Hozzáfűzte, kapitányságuk nyomon követi az illetékességi területe olyan rendezvényeit, melyeken az emberek valószínűleg szívesebben fogyasztanak majd alkoholt, és az ittas vezetés megelőzése, kiszűrése érdekében az ilyen alkalmakkor fokozott szolgálatot látnak el a pápai rendőrök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!