Rendőrségi

2017.01.18. 09:11

Leharapta a kutya az ujját Somlóvásárhelyen

Különös baleset történt egy asszonnyal, akinek csöngetéskor a kutya leharapta az ujja végét. Az eb gazdáját próbára bocsátotta a bíróság.

Mátételki András

Az eset még 2013 január végén történt Somlóvásárhelyen, amikor egy asszony becsöngetett abba a házba, ahol korábban használt ruhákat vásárolt. A kapun jól látható helyen kint volt a Harapós kutya! felirat, csakhogy, aki el akarta érni a csengőt, annak be kellett nyúlnia a kerítés mögé, ugyanis a ház falára szerelték fel a műszaki berendezést. A vásárolni szándékozó nő jól hallotta az ebek ugatását, ezért, elmondása szerint, negyed órán keresztül kiabált, hátha felfigyelnek  rá a háziak. Mivel senki nem jelentkezett, s úgy ítélte meg, hogy a kerítéstől úgy 5-6 méterre eltávolodott kutyáktól már biztonságban van, ezért benyúlt a szűk résen kezében a pénztárcával, s megnyomta a csengőt. Ekkor azonban az egyik eb felugrott, s leharapta a nő a bal kezén a mutató ujjának végpercét. (Mivel később az orvosok már nem tudtak segíteni rajta, maradandó fogyatékosságot szenvedett.)

A bíróság kimondta, a 60 éves házigazda a veszélyes kutyái ellenére nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a hozzáérkezők biztonságosan használhassák a csengőt. A vádlott nem ismerte el a bűnösségét, a nőt hibáztatta amiért benyúlt a résen, amit a négylábúi támadásnak véltek. A kynológus szakértő szerint a reflexszerűen viselkedő kutya támadási eszközként kezelte a pénztárcát, ezért ugrott, s harapott.

A helyi postás arról számolt be, hogy a kerékpárcsengőjével szokott jelezni vagy bekiabált a családnak, ha küldeményt hozott. Ő tisztában volt avval, hogy a csengőhöz nem érdemes nyúlni...

Az Ajkai Járásbíróság bűnösnek mondta ki a házigazdát maradandó fogyatékosságot okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt, ezért két évre próbára bocsátotta. Az ügy a törvényszéken vált jogerőssé, ahol a büntetést a felére csökkentették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!