Rendőrségi

2015.10.09. 18:41

Légy résen - bűnmegelőzési előadás Ajkán

Ajka – Szokatlan, de annál humorosabb bűnmegelőzési előadást tartott Orsós Károly rendőr őrnagy a Városi Múzeumban, ahol az érdeklődők a hasznos tippek mellett még a Balatonban élő krokodilokról is hallhattak.

Szántó Renáta

Az esős délutánon kevesen vették a fáradtságot, hogy elsétáljanak a programra, pedig az eredetileg író-olvasó találkozóként aposztrofált esemény számos poénos fordulatot tartogatott. A rendezvényt Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa, a Nagy László Városi Könyvtár könyvtárvezetője nyitotta meg rövid köszöntőjével. A könyvtáros gondolatai után Orsós Károly rendőr őrnagy, a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa vette át a szót.

Orsós Károly rendőr őrnagy Fotó: a szerző

Az előadó alkalmazkodott a közönséghez, a kötetbemutató interaktív beszélgetésbe váltott át. Orsós Károly a program első felében a legfiatalabbakat szólította meg, az ő tippjeiket és tanácsaikat kérte a Bűnmegelőzési recepTúra Balaton, Bakony című kötetének feltérképezéséhez. A gyerekek közreműködésével a közönség megtudta, hogy a leggyakoribbak a vagyontárgyak elleni bűncselekmények.

- Az alkalom szüli a tolvajt, de az alkalmat mi teremtjük. Az emberek alapvetően jók, de bárkiből lehet áldozat- fogalmazta meg Orsós Károly, aki hasznos tippeket is adott arra vonatkozóan, hogy mit kell és mit nem szabad tenni, hogy valaki ne legyen egy felmerülő helyzet károsultja.

A könyvben a szerző a különböző Veszprém megyei gyakran előforduló vagyon elleni bűncselekményeket és a rájuk adott reakciókat dolgozta fel. Emellett a környékbeli tájak természeti szépségei és bűncselekményekhez kapcsolódó vagy a tájegységhez tartozó ételek receptjeit is bemutatta, mint például a rablóhús. Másik kötetéről is mesélt a rendőr őrnagy, melynek címe: Közlekedésbiztonsági KóBorLó rianástól szezonzárásig. Ebben a könyvben az évszakokhoz kapcsolódó balesetekről és a közúti, vasúti, vízi és légi közlekedésre vonatkozó szabályokról, városi legendákról ejtett szót Orsós Károly.

Az egyik anekdota szerint sok évvel ezelőtt Keszthely környékén két krokodil szökött a Balatonba, mely teljes pánikot okozott a lakosság körében. A történeten még a rendőrség is elbizonytalanodott, utána kellett járnia a testületnek, pedig valóságalapja nem volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!