Rendőrségi

2015.05.10. 14:43

Közlekedés józanul - Mennyit várjunk, mielőtt vezetünk?

Alkoholfogyasztás után mikor ülhetünk biztonságosan a volán mögé? Mennyi idő alatt ürül ki a szeszes ital a szervezetből? Hogyan előzhetjük meg a bajt? Ittas vezetés esetén mire számíthatunk?

Penk Tímea

Az Ajkai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályvezetője, Ludvai Zsolt rendőr őrnagy válaszolt kérdéseinkre.

– Míg a környező országokban előfordul, hogy 0,8 ezrelékes véralkoholszint is megengedett, addig Magyarországon teljes mértékben tilos alkoholos állapotban a gépjárművezetés. Már néhány pohárnyi szeszes ital elfogyasztása után is romlik a koncentrációs képesség és nő a reakcióidő – mondta Ludvai Zsolt. Egyénenként változik az alkohol szervezetre gyakorolt hatása, illetve a lebomlási idő. Ezeket befolyásolja a testtömeg, a táplálkozás, a testmozgás, az általános fizikai, sőt, a pszichés állapot is.

– Általánosságban elmondható, hogy egy deciliter pezsgő vagy vermut körülbelül két óra alatt ürül ki a szervezetből, míg egy öt centiliteres extra erős rum kiürülése akár hat óráig is tarthat. Fél liter sör elfogyasztása után legalább három órán keresztül nem szabad volán mögé ülni – számolt be az őrnagy.

Ludvai Zsolt rendőr őrnagy, az Ajkai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályvezetője (Fotó: Penk Tímea)

Amennyiben a gépjárművezető beszédében, mozgásában, viselkedésében alkoholfogyasztásra utaló gyanút észlel a rendőr, a helyszínen minden esetben egy alkoholteszteres ellenőrzést végez, azaz szondáztat. Az eszköz milligrammban méri a literenkénti légalkoholszintet. 0,1 és 0,15 közötti érték esetén a sofőr harmincezer forintos közigazgatási bírságra számíthat, de nem kell előállítani további mintavételre, ha a helyszínen elismeri és aláírásával igazolja az alkoholfogyasztás tényét.

A következő szint százezer forintos közigazgatási bírságot jelent, a vezetői engedélyt továbbra sem veszik el, de a szabálysértőt elő kell állítani mintavételre. A rendőrségen egy hitelesített szondán megismétlik a mérést, amennyiben ennek a feltételei fennállnak. Ha ezt a vizsgálatot valamilyen okból nem lehet elvégezni, az illetőt vér- és vizeletvételre állítják elő.

Bűncselekménnyé akkor válik az ittas vezetés, ha 0,26 milligramm/liter feletti értéket mutat a szonda, ez a vezetői engedély helyszíni elvételével jár. A büntetőeljárás során a vezetés szüneteltetését is kezdeményezik az ügy befejezéséig.

Arról, hogy a kereskedelmi fogalomban kapható szondák mennyire megbízhatóak, a rendőrségnek nincs hiteles információja.

Érdemes még szót ejteni a kerékpáros közlekedőkről, hiszen a rájuk vonatkozó előírások tavaly változtak.

– A jelenlegi szabályozás szerint kerékpárral fő- és mellékúton is szabad haladni alkoholfogyasztást követőn is, amíg az illető állapota a közlekedésre alkalmas. Ha a kerékpáros alkoholtól befolyásolt, vezetésre képtelen állapotban van, továbbra is számíthat rendőri ellenőrzésre és intézkedésre – mondta az alosztályvezető. Bár az Ajkai Rendőrkapitányság területén az utóbbi években jelentősen csökkent az ittas vezetéssel összefüggő, személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma, kiemelten kezelik ezt a kérdését.

– Rendszeresen alkalmazzuk az úgynevezett finn módszeres alkohol-ellenőrzést is. Ilyenkor egy adott útszakasz valamennyi járművezetőjének az alkoholfogyasztását ellenőrizzük – tájékoztatott Ludvai Zsolt.

A rendőr őrnagy fokozott odafigyelést kér: aki alkoholt fogyasztott, az ne vezessen járművet a saját, és a közlekedésben részt vevő más személyek biztonsága érdekében!

 

Az elfogyasztott alkohol kiürülése

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Megyei Baleset-megelőzési Bizottságának a tájékoztatója szerint egy deciliter pezsgő vagy vermut 2 óra, két deciliter asztali bor 2 óra, egy deciliter desszertbor 2–3 óra, fél liter sör 3 óra, öt centiliter likőr 2–3 óra, egy koktél 2–4 óra, öt centiliter konyak 2–3 óra, öt centiliter pálinka 2–4 óra, öt centiliter vodka 2– 3 óra, öt centiliter whisky 2–3 óra, öt centiliter gin 2–3 óra; öt centiliter rum, ha kommersz, 2–3 óra, ha erős, 3–4 óra, ha extra erős, akkor 4–6 óra alatt ürül ki a szervezetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!