Rendőrségi

2015.08.02. 08:32

Könyv a bűnmegelőzés céljával

Gógánfa - A megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési RecepTúra című kötete felhívja a figyelmet a nyári időszakban a turistákra leselkedő veszélyekre.

Tóth B. Zsuzsa

A bűnmegelőzési kötet bemutatóján kiderült, hogy egyedülálló a kiadvány, amelyet a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretén belül a környező települések könyvtárosai ismerhettek meg ezúttal. A kötetet a szerző, Orsós Károly rendőr őrnagy mutatta be a művelődési házban az érdeklődőknek.Szíjártó Éva községi könyvtár vezetője köszöntőjét követően a szerző ismertette a kiadvány fontosságát. Mint elhangzott, a kötet felhívja a figyelmet a nyári időszakban a strandokon törölköző alá rejtett értékeink védtelenségére, a gépkocsi feltörések, gépkocsi lopások megelőzési lehetőségeire.

Tanácsot ad ahhoz, hogy a kempingek óvatlan vendégei, a présházak, pincék tulajdonosai miként előzhetik meg a azok feltörését. Mit tehetünk, hogy a tűzifánknak ne keljen lába, mivel védekezhetünk a trükkös lopások, a fizetés nélküli vásárlás, a közlekedési balesetek ellen. Mit tegyenek az eltévedt kirándulók, mivel védhetőek ki az internetes csalások, hol kell jelezni, ha háborúból visszamaradt robbanó anyagot találunk. A levéltári kutatások során összegyűjtött rendőrségi híreket olvasva tapasztalhatjuk, hogy a tartalom semmit nem változott, a bűnelkövetők és az áldozatok ugyanolyan forgatókönyv szerint cselekedtek 100-150 évvel ezelőtt, mint ma. A kötet a megyei kapitányságokat körbejáró képzeletbeli utazás keretében ismerteti az előforduló bűncselekményeket, miközben az áldozattá válás megelőzésre szolgáló tanácsok mellett helyi ételspecialitások és a területre jellemző növény vagy állat bemutatása színesíti a képet. A kiadvány leltárba veszi híres borvidékeinket, tallóz idegenforgalmi nevezetességeink között, felvillantja a XIX. és XX. század történelmének fontos pillanatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!