Rendőrségi

2015.09.14. 07:58

Kislányokat molesztáltak Zánkán? (frissítve)

Veszprém - Úgy tudjuk, tizenöt év alatti kislányokat molesztálhatott egy Vas megyei falu pedagógusa egy zánkai táborban.

Kovács Erika

Ez iránt érdeklődtünk Szántó Krisztinától, a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és tábor kommunikációs vezetőjétől, aki későbbre ígért választ.

A megyei rendőr-főkapitányság a témát érintő kérésünkre közölte:  a Balatonfüredi Rendőrkapitányság nyomoz szexuális visszaélés gyanúja miatt, a nyomozás érdekeire való tekintettel egyéb információt viszont nem mondtak, így arra a kérdésünkre sem kaptunk választ, melyik faluból való a pedagógus.

Szántó Krisztina az ügy kapcsán elküldött kérdéseinkre a jelzett határidőig nem válaszolt.

Kottyán Edina pedagógiai szakpszichológus az esetről elmondta, olyan szexuális történés, mely beleegyezés nélkül történik - életkortól függetlenül is - szégyenérzetet, bűntudatot von maga után. Gyermekeknél megzavarhatja az egészséges pszichoszexuális fejlődést, önértékelésük csökkenhet, testképük torzulhat, nemi szerepeikkel való azonosulásuk nehézkes lehet. A szakember hozzáfűzte, amennyiben a molesztáló egy fölöttük hatalommal bíró felnőtt - mint jelen esetben is - a gyermek felnőttekbe vetett bizalma is sérülhet. A zaklatott gyermekeknél szorongásos, depresszív, illetve poszt-traumatikus tünetek is kialakulhatnak.

A szülő legfontosabb teendője, hogy elfogadó, biztonságos környezetet nyújtson a gyermek számára és soha ne kérdőjelezze meg azt, ami történt. Fontos teendő a kialakult szégyenérzet és bűntudat oldása, a gyermeknek megfelelő módon és lehetőleg a traumát követő hat héten belül, akár szakember segítségéve. -  A szülő maga ne erőltesse a gyermekkel való beszélgetést, azonban, ha a gyerek magától szóba hozza a történteket, legyen vele türelmes és nyugodt, hallgassa őt végig, ahányszor csak igényli ezt – fogalmazott a szakpszichológus. Kottyán Edina aláhúzta,  nagyon nehéz helyzetbe kerül az a gyermek, akinél rendőrségi feljelentés is történik az eset után, hiszen a rendőrségi eljárás során - még a legkörültekintőbb vizsgálat esetén is - újra és újra el kell mondania - és ezzel átélnie - a történteket, mégpedig idegen emberek társaságában. Nagyon fontos, hogy a szülő ekkor is a gyermeke mellett álljon. Fiatalok esetén hatékonyak lehetnek a hasonló traumákon átesett gyermekek számára szervezett feldolgozó csoportok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!