Rendőrségi

2015.06.29. 08:51

Huszonhét riasztást kapott a katasztrófavédelem múlt héten

Veszprém megyében az elmúlt héten 27 alkalommal riasztották a tűzoltókat káreseményhez.

Ebből 17 esetben vonultak műszaki mentésre és 3 alkalommal kellett tűzesetnél beavatkozni. 7 esetben érkezett a tűzoltóságok híradóügyeletére téves jelzés.

Egy autóbusz és egy kamion ütközött össze június 25-én este a 710-es számú úton, a balatonfőkajári elágazónál. A baleset következtében a kamion az árokba borult, sofőrje könnyebben, a buszon utazók közül senki sem sérült meg. A helyszínre balatonfűzfői hivatásos tűzoltók vonultak, akik áramtalanították a járműveket. A kamion egy része az úttesten volt, így a forgalmi akadály megszüntetéséhez szükség volt a székesfehérvári daru riasztására is. A műszaki mentés ideje alatt teljes útzár volt érvényben.

Június 24-én, a reggeli órákban viharos erejű szél kíséretében jelentős mennyiségű csapadékot tartalmazó frontrendszer érte el Ajka város térségét. A rövid idő alatt lehullott, és a környező szántóföldekről lezúduló csapadék alámosta a vasúti töltést, melynek következtében a sínpár egy szakaszon alátámasztás nélkül maradt. A megrongálódott töltés miatt, egy sósavat szállító tehervonat kisiklott, és összeütközött egy személyautóval. Az ütközés miatt az autó sofőrje beszorult a roncsba. A megsérült tartályból nagy mennyiségű sósav került a szabadba, és veszélyeztette a város csatornahálózatát. A helyszínre ajkai, és veszprémi tűzoltók vonultak összesen három fecskendővel, egy konténerszállítóval, valamint riasztották a katasztrófavédelmi mobil labort is. A felderítés során a tűzoltók megállapították, hogy a vonatszerelvény alá szorult autóra folyamatosan ömlik a sósav, így egy vízsugárral megkezdték a sav hígítását. A szerelvényt odébb vontatták, és feszítővágó segítségével kiszabadították az eszméletlen sérültet, majd átadták a mentőknek. A tűzoltók a beavatkozás megkezdése előtt húsz méteres körben lezárták a területet, és teljes védőfelszerelésben átfejtették a sósavat egy másik tartályba. A katasztrófavédelmi mobil labor méréseit alapul véve, rendelkeztek a lakosság elzárkóztatásáról. A sósavat a tűzoltók több vízsugárral hígították, majd homokkal felitatták. A iparbiztonsági és a tűzoltósági főfelügyelők által szervezett gyakorlatot a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese megfeleltre értékelte.

Szénkéneg, azaz erősen mérgező szén-diszulfid került a levegőbe június 24-én délután egy parancsnoki ellenőrző gyakorlat feltételezése szerint. Berhidán, egy növényvédő szert gyártó cég telephelyén keletkezett tűzeset kapcsán nagy mennyiségű szénkéneg égett, melynek következtében veszélyes anyag került a levegőbe. A helyszínen a pétfürdői tűzoltók avatkoztak be, akik egy embert kimentettek az épületből. Egy védősugár mellett gondoskodtak a kifolyt anyag terjedésének megakadályozásáról. Szintén a helyszínre vonult a katasztrófavédelmi mobil labor, akik folyamatosan méréseket végeztek, de az üzem területén kívül veszélyes anyagot nem mértek a levegőben, így lakosságvédelmi intézkedés bevezetésére nem került sor. A gyakorlatot Sztanke Viktor tű. főhadnagy, a Pétfürdői Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka megfeleltre értékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!