Rendőrségi

2017.01.16. 21:41

Ha fémből volt, ellopták

Pápa, Adásztevel, Nagydém, Gic, Vaszar, Várkesző - Két többszörösen büntetett előéletű férfi arra szövetkezett, hogy az éjszaka leple alatt törvénytelen módon vasat gyűjtenek, amiből majd eltartják a családjukat. Jogerősen mindketten fegyházbüntetést kaptak.

Mátételki András

A pápai B. Sándor (38) és a mezőlaki B. Sándor (45), akik rokonságban álltak egymással, még 2012 januárjában legalább tíz alkalommal kölcsönkérte egyik rokonuktól a Renault Traficját, hogy legyen mibe bepakolni a lopott holmikat.

Első útjuk Adásztevelre vezetett, ahol a Szőlőhegyen eltulajdonították egy UAZ fülkéjét, amiben a telek gazdája különböző szerszámokat tárolt. Az értéket a kisteherautó 400 kilót nyomó fülkéje jelentette, amit 24 ezer forintért tudtak értékesíteni fémhulladékként.Egy másik alkalommal a Nagydém és Gic közötti domboldalon tettek hívatlan látogatást. Két gazdának is kirángatták a földből a szőlőt támasztó oszlopokat, hogy hozzájussanak a vashoz.

A lomizásból élő két férfi Pápán értékesítette a 800 kilót nyomó, már feldarabolt vasat, amiért az egyik telepen 52 ezer forintot kaptak. A kár egy része megtérült, mert időben érkeztek a pápai nyomozók, akik lefoglalták a vasoszlopokat.

Alaposan megpakolták a kocsijukat Vaszaron: elvittek egy garázskaput, amely önmagában 100 ezer forintot ért, meglovasítottak 15 kerítéselemet, melynek az értéke 75 ezer forint volt. Az utcai bejárati kapunak sem tudtak ellenállni, amelyet a tulajdonos 130 ezerért vásárolt. Ami fémből készült, azt mind elvitték, így a dunaszegi tulajdonosnak összesen 480 ezer forintos kárt okoztak.Napokkal később Várkeszőn a Rábaparti úton is több telekre benéztek, ahol többek között vegyes tüzelésű kazánt bontottak szét, emellett pedig a csupán 10 ezret érő elektromos bojlert sem hagyták a helyén.

Máshonnan gázpalackokat, mikrohullámú sütőt, valamint vízmelegítőt vittek el, amiket eladtak a hulladéktelepen. Egy pápai férfi is megemlegette a látogatásukat, őt ugyanis egy 40 ezer forintot érő kistraktortól, több mezőgazdasági talajművelő eszköztől szabadítottak meg, így összesen 199 ezer forintos kárt okoztak neki. Volt, akitől a 25 ezer forintot érő tűzifáját lopták el.

A pápai bíróság után végül a törvényszékre került az ügyük, ahol a két férfi a lopásokért fegyházbüntetést kapott. A pápai vádlottnak három évet, míg a társának két év tíz hónapot kell rács mögött töltenie. A bíróság ez utóbbi férfi esetében azt is kimondta, hogy egy korábban kiszabott tíz hónapos börtönbüntetést utólag kell letöltenie. Egyúttal pedig kötelezték őket a több százezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!