Rendőrségi

2016.02.05. 20:29

Közúti balesetnél dokumentáljunk, fotózzunk, illetve legyen tanúnk!

Olvasónk állítása szerint egy tavalyi közlekedési balesetben vétlen sofőrből vétkessé vált, ezért a bírság mellett saját autójának javítási költségeit is ki kell fizetnie.

Marton Attila

Janzsó Tibor leszögezte, elfogadja a rendőrség határozatát, és azért áll a nyilvánosság elé, hogy más tanuljon az ő kárából. Több mint ötven éve vezet, korábban soha nem volt még koccanása sem a tavalyi balesete előtt.

A baleset körülményeiről elmondta, a rendőrségi határozat szerint nem tartotta be a kötelező elsőbbségadást egy várpalotai kereszteződésnél, ám elmondása szerint az el-ágazáshoz érve körülnézett, és mivel nem jött gépjármű, kifordult a főútra. A baleset néhány tíz méterrel odébb történt, amikor a mögüle nagy sebességgel érkező teherautó megelőzte, azonban az előzés végén a vontatmányt ráhúzta az autójára. Mivel nem volt tapasztalata, mi a teendő ilyenkor, ráadásul stressz alatt volt a baleset miatt, számos olyan dologra nem tudott figyelni, amire kellett volna. Janzsó Tibor azt tanácsolja, annak érdekében, hogy ne történhessen tévedés, fotózza le mindenki az autók sérüléseit és a baleset törmelékeit, hogy az ütközés nyoma és helye egyértelműen megállapítható legyen, ami később egy vitássá vált ügy esetén perdöntő lehet. Ha látta szemtanú a balesetet, a helyszínen vegyék fel vele a kapcsolatot, hiszen, ha a rendőrségi eljárás ellen fellebbezni kívánunk, akkor ez szinte az egyetlen esély, hogy felülbírálhassuk a határozatban foglaltakat, mivel a rendőrségi eljárás szerint ő volt a hibás, és szemtanú nélkül nem tudta bizonyítani igazát - teszi hozzá olvasónk.

Ha a balesetnél nincs személyi sérülés, akkor is dokumentáljunk mindent, töltsünk ki kárbejelentőt.
(Felvételünk illusztráció)
Fotó: Balogh Ákos

- Baleset esetén az első és legfontosabb tennivaló, hogy meg kell győződni arról, megsérült-e valaki. Ennek elmulasztása bűncselekmény! Amennyiben igen, haladéktalanul értesíteni kell a hatóságokat az egységes segélyhívón, a 112-es számon - közölte Adamovics László rendőr őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Az adatokat a biztosítók által rendelkezésre bocsátott egységes európai kárbejelentőn kell rögzíteni. Amennyiben kétség merül fel a felekben, akkor minden esetben értesítsék a rendőrséget - hangsúlyozta Adamovics László.

Címkék#baleset

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!