Rendőrségi

2016.05.19. 15:49

Biztonságos a Balaton - Lovas -, és kerékpáros járőrök, és helikopter is vigyáz a nyaralókra

Biztonságosnak tekinthető a Balaton és környéke – válaszolta Töreki Sándor dandártábornok, Veszprém megyei rendőr-főkapitány kérdésünkre, miszerint hol helyezné el a régiót egy európai biztonsági térképen idegenforgalmi tekintetben.

Kovács Erika

A kijelentés a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság találkozóján hangzott el csütörtökön, rendőrségi elöljárók, ismert személyiségek előtt, akik mentési gyakorlatot is láthattak.

- Lábukkal szavaznak az emberek egy idegenforgalmi régióról. Akkor térnek vissza, ha minden rendben volt körülöttük– utalt a biztonság erejére Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes a találkozón, melyen a Balaton idegenforgalmában érintett megyék rendőrfőkapitányai is részt vettek: Varga Péter dandártábornok Fejér megye, Piros Attila dandártábornok Somogy megye, Töreki Sándor dandártábornok Veszprém megye, és Sipos Gyula rendőr vezérőrnagy Zala megye rendőr-főkapitánya.

Halmosi Zsolt vezérőrnagy hozzátette, 60 rendőrt vezényelnek át a balatoni régióba a nyári szezonban a Készenléti Rendőrség állományból, ezen felül lovas -, és kerékpáros járőröket, adott esetben helikoptert. Nagy rendezvényekhez külön biztosítási tervek készülnek, és az Országos Rendőr-főkapitányság, ha szükséges, újabb erőkkel segít.

A vezérőrnagy kiemelte, az átcsoportosítás mellett továbbra is garantált az egész ország biztonsága. Mint mondta, komoly erőforrásokat von el az illegális migráció, de ez sem veszélyezteti sehol a biztonságot.

- Gyors, határozott, empatikus, segítőkész rendőri intézkedésre van szükség – hangsúlyozta. Utalt arra, hogy idén a balatoni régióban a koordinációért a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság felel, melynek segít a többi érintett megye főkapitánysága.

A Balaton északi partjának biztonságát érintő kérdésünkre Hamosi Zsolt vezérőrnagy azt közölte, hogy stabil és jó. Aláhúzta a megelőzés jelentőségét, különös tekintettel a strandi lopásokra, a bűnszervezetek felderítésére, illetőleg „munkájuk” akadályozására, melyben nagy szerepe van a bűnügyi állománynak. Töreki Sándor Veszprém megyei rendőr-főkapitány a megelőzésre helyezte a súlyt, a rendőrök külön figyelik a bank automatákat.  Kiemelten kezelik a közlekedésbiztonságot is, különös tekintettel a gyalogosokra, kerékpárosokra. Azt mondta, a segítő, támogató, megelőző munka az első, nem a büntetés a cél. Aláhúzta, ebben a szezonban is bevonják a munkába a rendészeti szakközépiskolákban, a fakultációkon tanuló diákokat, akik közterületen teljesítenek szolgálatot megkülönböztetett viseletben.

A tájékoztatók után Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) és az Országos Mentőszolgálat balatonfüredi mentőállomása közös mentési gyakorlatot mutatott be a tónál Bagyó Sándor a VMSZ elnöke narrációja mellett, amikor egy horgászt mentettek ki, aki rosszul lett a csónakjában. Kiderült, a mentőmellény életmenő lehet.

- Csak együtt tudunk jók lenni a vízirendőrség, a mentőszolgálat, a VMSZ, a megyei katasztrófavédelmek, a meteorológia szolgálat és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Egyesülettel – fogalmazott az elnök.  Utalt rá, sürgősségi mentőhajóik Ábrahámhegyen és Tihanyban készen állnak a szezonra, céljuk, hogy még több legyen, szeretnének a nyugti medencében is egyet.

A találkozón a meghívottak megtekinthették a technikai bemutatókat, illetve a megyék bűn-, és baleset megelőzési standjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!