Rendőrségi

2015.06.12. 18:10

Vigyázat, tolvajok!

Veszprém - Trükkös csalók, tolvajok elleni programot hirdetett a Veszprémi Rendőrkapitányság, melynek keretében főleg idős embereket tájékoztattak a rájuk leselkedő veszélyekről.

Heffler Péter

„Villanyórát jöttünk leolvasni!”, „A nyugdíj összegét, a nyugdíjszelvényt kell ellenőriznünk.”, „Nagy címletű pénzt szeretnénk felváltani.”, „Rosszul vagyok, kaphatnék egy pohár vizet?”. Csak pár bevett mondat a trükkös csalók ötlettárából, amivel megpróbálnak bejutni az idős emberek otthonába. A Veszprémi Rendőrkapitányság a leggyakoribb mondatokat összeszedte, és egy szórólapon igyekezett tájékoztatni az embereket szerdán délelőtt a Jutasi úti lakótelepen.

– A bűnmegelőzés mindig is fontos volt, jobb megelőzni a bajt, mint hogy utána nyomozni kelljen – mondta Puchinger Barnabás rendőr törzsőrmester, hajmáskéri körzeti megbízott.

Puchinger Barnabás törzsőrmester tájékoztatta a járókelőket
Fotó: Heffler Péter

– Így a program keretében bemutatjuk, hogyan lehet megkülönböztetni az álrendőröket a valódi rendőröktől, minek kell szerepelnie egy szolgálati igazolványon, illetve mik a besurranó tolvajok gyakori trükkjei – tette hozzá Puchinger Barnabás. A program pedig valóban roppant hasznos volt, hiszen nem lehetett olyan járókelővel találkozni, aki ne hallott volna már az idézett mondatokkal próbálkozó csalókról.

– Hozzám is csöngettek már be olyanok, akik ötezer forintért árultak valamilyen evőeszközkészletet – mondta Tóth Imre. – Közöltem velük, hogy én nem szeretnék venni semmit, mire jött a válasz, hogy akkor csak a lépcsőházba engedjem be őket. Ekkor már ötszáz forintért kínálták a portékáikat – tette hozzá az idős férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!