Rendőrségi

2012.02.06. 18:56

Trükkös csalás ''unokás'' mesével

Balatonfüred - Az ország több részén, illetve balatoni településeken is követett el trükkös csalást a gyanú szerint az a két Győr-Moson-Sopron megyei férfi, akik az "unokás" legendát használva károsítottak meg időseket.

Halmos György

A füredi kapitányság bűnügyi osztályának vezetője, dr. Linczmayer László érdeklődésünkre elmondta, hogy a két férfit a rendelkezésre álló adatok szerint több mint húsz csalással gyanúsítja a rendőrség. Hozzátette, hogy a gyanúsítottak tagadják a terhükre rótt bűncselekményt.  Szokoli Sándor zászlós, a bűnügyi osztály munkatársa arról szólt, hogy a Dunántúlon élő sértettek száma több mint húsz, a kárérték személyenként változó, de 300-500 ezer forint között mozog. A két gyanúsított a rendőrök által jól ismert "unokás" legendát felhasználva csapta be az időseket. Ennek az a lényege, hogy előzetes terepszemle után egyikük telefonon időseket hívott fel, és unokájukként mutatkozott be.

Minden apró információmorzsát kihasználva hitették el az idősekkel, hogy az unokájuk hívta őket, nem egy esetben például maga a hívott fél árulta el unokájának nevét, ezt megtudva a rendkívül jó emberismerőként jellemzett gyanúsítottak könnyen irányítani tudták a beszélgetést. Például a szokatlan hangszínre vonatkozó kérdésekre azt válaszolták, hogy megfáztak, ezt a nagyszülők a legtöbb esetben elhitték. A kitalált történet általában az volt, hogy sürgősen szüksége van az "unokának" pénzre, amiért elküldi egyik barátját. Megkérték még az időseket arra is, hogy ne beszéljenek senkinek a kölcsönről. A trükkös tolvajok profizmusára jellemző, hogy például volt olyan idős, aki a bűncselekmény után még másfél héttel is abban a hitben élt, az unokájának adott pénzt. A gyanúsítottakra az egyik pénzátvétel után csaptak le a rendőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!